Europos futbolo čempionatas ir įdomūs faktai apie futbolą

2020 UEFA Europos futbolo čempionatas bus jau šešioliktas Europos čempionatas, kurį stebėsime 2020 m. birželio 12 d. – liepos 12 d. Šis čempionatas iš ankstesnių išsiskirs tuo, jog pirmą kartą istorijoje futbolo čempionato varžybos vyks 12 skirtingų šalių ir 12 skirtingų stadionų. Pusfinalis ir finalas organizuojamas Londono „Wembley“ stadione. Atrankoje į čempionatą varžosi 55 rinktinės, iš kurių liks 24 komandos, dalyvausiančios šiame Europos futbolo čempionate, kuris taip pat yra ir jubiliejinis – jam bus jau 60 metų!

Europos futbolo čempionatai visuomet sulaukia didžiulio dėmesio visame pasaulyje. Kita vertus, futbolas apskritai yra viena iš pačių populiariausių sporto šakų. Lietuva taip pat nėra išimtis. TOPsport Europos futbolo čempionatas visada sulaukia nemenko žmonių susidomėjimo, kurie stengiasi nepraleisti nei vienų futbolo rungtynių. Taip pat, remiantis TOPsport lažybų bendrove, vartotojų aktyvumas ir susidomėjimas ypatingai padidėja tuomet, kai vyksta pusfinalio arba finalo rungtynės. Kaip bebūtų, Europos futbolo čempionatas nėra vienintelis, kuris sulaukia tokio didžiulio futbolo entuziastų dėmesio, todėl kalbant apie šią sporto šaką, verta pateikti daugiau įdomių detalių ir faktų.

20 įdomių faktų apie futbolo sporto šaką

1. Futbolas atsirado Kinijoje apytiksliai 476 m. pr. Kr. O tai rodo, kad ši sporto šaka turi neįtikėtinai ilgą istoriją.

2. Futbolas yra labiausiai žiūrimas ir žaidžiamas sportas visame pasaulyje. Trumpiau tariant, tai yra pati populiariausia sporto šaka (nors turbūt nemenka dalis krepšinio entuziastų manė kitaip!).

3. Tik kanadiečiai ir amerikiečiai futbolą vadina „soccer”. Visose kitose pasaulio šalyse yra priimta futbolą vadinti „football”.

4. Per kiekvienas rungtynes futbolininkas nubėga apytiksliai 9,65 km. Greičiausiai stebėdami rungtynes to nė nebūtumėte galėję įsivaizduoti.

5. Pradžioje krepšinis buvo žaidžiamas su futbolo kamuoliu. Žinoma, pirminės krepšinio taisyklės taip pat ganėtinai skyrėsi, o žaidėjai vargiai mušinėjo kamuolį, dažniau jį perduodami vieni kitiems.

6. Arthur Wharton yra pirmasis juodaodis profesionalus futbolininkas pasaulyje. Suprantama, kad pradžioje juodaodžiams nebuvo paprasta išsikovoti vietą ir baltaodžiams būdingas teises, todėl tai buvo pakankamai didelis įvykis futbolo pasaulyje.

7. 82% viso pasaulio futbolo kamuolių yra pagaminami Pakistane. Tikriausiai nei vienas iš jūsų nebūtumėte atspėję?

8. Futbolininkas Pele buvo pirmasis, kuris futbolą pavadinimo „nuostabiu žaidimu”. Ir iš tiesų, jis buvo visiškai teisus – jau daugybę metų futbolas yra pats populiariausias sportas pasaulyje, kurį dievina milijonai žmonių.

9. Futbolo stadiono ilgis yra 105 cm, o plotis – 69 m. Tokius futbolo aikštės matmenis 2008 m. A klasės tarptautinėms varžyboms nustatė IFAB.

10. Pirmoji „Supertaurė” įvyko 1967 m. „Supertaurė” – tai kasmetinės Nacionalinės futbolo lygos atkrentamųjų varžybų finalo rungtynės.

11. Tarptautinės futbolo rungtynės trunka 90 min. Šis laikas yra padalintas į dvi rungtynių dalis po 45 min.

12. Š. Korėjos „Rungrado May Day Stadium” yra pats didžiausias futbolo stadionas pasaulyje. Žinoma, šios šalies vadovai juo gali „didžiuotis” ir „džiaugtis” tik patys.

13. Vienas iš pačių greičiausių įvarčių įvyko vos per 2,8 sekundes. Šį įvartį pelnė Ricardo Olivera 1998 m. gruodžio mėn.

14. 16 įvarčių. Būtent tiek įvarčių buvo daugiausiai pelnyta vieno žaidėjo vienose futbolo rungtynėse.

15. Iki 1913 m. vartininkai nedėvėjo skirtingų spalvų marškinėlių. Visų futbolininkų aprangos būdavo vienodos.

16. Teisėjo sprendimas futbolo rungtynių metu 1964 m. Peru sukėlė tikrą chaosą. Rungtynių metu kilo riaušės, kurios nusinešė daugiau nei 300 žmonių gyvybes, o daugiau nei 500 buvo sužeisti.

17. Pirmasis pasaulyje futbolo klubas buvo anglų „Sheffield Football Club”. Jis buvo įkurtas 1857 m.

18. 1998 m. žaibas pražudė visą futbolo komandą. Ši didelė nelaimė įvyko futbolo rungtynių metu.

19. Profesionaliame futbole naudojamas futbolo kamuolys jau daugiau nei 120 metų yra visiškai toks pats. Standartai išlieka standartais. Kita vertus, šiandien būtų sunku įsivaizduoti, kad futbolo kamuolys galėtų būti mažesnis ar didesnis.

20. Neilas Amstrongas norėjo į mėnulį su savimi pasiimti futbolo kamuolį. Deja, bet NASA tam nepritarė.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas