Specialistai apie daugiabučių modernizavimo eigą, naudą, patirtį ir kainą

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), administruojanti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, susumavo ir apibendrino naujojo modernizacijos etapo rezultatus.

Nedidelė modernizacijos kaina

BETA specialistų sukauptais duomenimis, atnaujinamų daugiabučių namų projektų įgyvendinimo rangos darbų kaina pastaruoju metu siekia apie 170 eurų už kvadratinį metrą. Atskaičius 35 proc. valstybės paramą, gyventojams renovacija atsieina apie 100 eurų už kvadratinį metrą. Nesunku paskaičiuoti, kad 60 kvadratinių metrų (trijų kambarių) ploto buto gyventojams atnaujinimas kainuoja apie 6 tūkst. eurų. BETA specialistai teigė, kad atliekant šią analizę buvo vertinami modernizuojami daugiabučiai namai, kuriuose įgyvendintas ar įgyvendinamas standartinis energiją taupančių priemonių paketas – sienų ir stogo šiltinimas, langų keitimas bei šildymo sistemų atnaujinimas. Tie gyventojai, kurie pasirinko papildomas priemones, tokias, kaip alternatyvių energijos šaltinių, kolektorinės šildymo ar rekuperacinės sistemų diegimas, suprantama, mokės šiek tiek daugiau.
„Agentūros specialistų atliktos analizės rezultatai – svarbi žinia antrojo modernizacijos etapo dalyviams, kurie artimiausiu metu planuoja pritarti investicijų planams gyventojų susirinkimuose. Noriu pabrėžti, kad vertindami investicijų plane pateikiamą atnaujinimo kainą ir prieš priimdami galutinį sprendimą gyventojai gali tikėtis, kad ta suma anaiptol nėra galutinė, kaip rodo praktika, ji kai kuriais atvejais gali sumažėti net penktadaliu”, – pastebėjo BETA direktorius Valius Serbenta.

200 namų jau modernizuoti

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, nuo 2013 metų Lietuvoje parengti ir suderinti per 3 600 namų energinio efektyvumo didinimo projektai. Masiškai perkami rangos darbai daugiabučiams namams atnaujinti, prie daugiau kaip 1 000 namų išdygo pastoliai, dirba statybininkai. Nuo 2013 metų šalyje visiškai baigti renovuoti 247 namai. Kaip teigė BETA specialistė Utenos apskrityje Nijolė Graužinytė, neblogų rezultatų pasiekta Ignalinoje, Molėtuose ir kituose apskrities savivaldybių centruose. Keletas daugiabučių namų jau baigti ar beveik baigiami modernizuoti ir Utenos mieste.
UAB Utenos butų ūkis, administruojančios Utenoje atnaujinamus namus, specialistai pastebėjo, kad gyventojus vis dar neramina modernizacijos kainos ir nemažos paskolos, kurias jie turės grąžinti bankams. Direktoriaus pavaduotojas B. Šaukeckas tikino, kad kiekvieno namo modernizavimas vyksta ir vyks tik griežtai pagal investicijų planus, su kuriais gyventojai nuodugniai supažindinami. „Tenka susirinkimuose girdėti balsų, kad gyventojai jau ir be renovacijos susitvarkė langus, stogus, duris. Bet tai dar toli gražu nėra problemos sprendimas. Problemos slypi šildymo sistemose, vamzdynuose, kiauruose ir senuose netikusios konstrukcijos stoguose. Pavyzdžiui, juodi, smaluoti stogai žiemą nešildo, o vasarą įkaista taip, kad gyvenimas viršutiniuose aukštuose tampa tikra kančia. O stogo apšiltinimas šiuolaikinėmis medžiagomis, jo konstrukcijos pakeitimas duoda visai kitų rezultatų. Langai irgi kelia klausimų. Jei plastikiniai langai sudėti prieš 10–15 metų, tai didelė galimybė, kad jų šiluminis pralaidumas nebeatitinka reikalavimų, jie nepatikimi ir neekologiški. Keisti visai naujus, modernizacijos projektą atitinkančius langus niekas nereikalauja”, – teigė B. Šaukeckas.
Anot specialistų, daugelis butų savininkų labai nenori, kad būtų keičiami seni sovietiniai, bet labai patikimi ir patvarūs ketiniai radiatoriai. „Radiatorius buto temperatūrai turi ne tiek daug reikšmės, kaip atrodytų. Problema ta, kad seni radiatoriai užkalkėję, užakę, jais vanduo cirkuliuoja sunkiai, šilumos sistema vartoja daugiau elektros energijos. Termostatinius ventilius galima sumontuoti prie bet kokio radiatoriaus. Kiekvienas gyventojas gali apsispręsti, jo valia rinktis, kas svarbiau – kaina ar patogus, šiltas, komfortiškas, geros estetinės išvaizdos butas”, – sakė B. Šaukeckas.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas