Renovacijos sėkmės faktorius – gyventojų vienybė

Daugumą Utenos daugiabučių namų administruojančios bendrovės Utenos butų ūkis direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas teigė, kad apsisprendžiant dėl namo renovacijos lemiamas faktorius yra žmonių vienybė, sugebėjimas susitarti. „Toli gražu ne visi daugiabučiai turi sukūrę namų gyventojų bendrijas, bet tai nėra kliūtis priimti svarbius ir reikalingus sprendimus. Kuo tai padaroma greičiau, tuo didesnė būna nauda”, – sakė prityręs specialistas.

Sprendimai – gyventojų, rūpesčiai – administratoriaus

B. Šaukeckas tvirtino, kad Utenos butų ūkis į gyventojų iniciatyvinės grupės pageidavimą dėl namo renovacijos reaguoja nedelsdamas. Organizuojamas gyventojų susirinkimas, atliekamas didelis aiškinamasis darbas, ir, jei dauguma butų savininkų nori renovuoti savo būstus, prasideda energinga veikla. Operatyviai parengiamas daugiabučio namo atnaujinimo projektas, investicijų planas. Kai investicijų planą patvirtina butų savininkai, laikoma, kad prasidėjo namo rekonstrukcijos projekto įgyvendinimas.
Suprantama, kad butų savininkus labiausiai jaudina klausimai, kiek jiems renovacija kainuos, kokią paramą teikia valstybė. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Nijolė Graužinytė sakė, kad, nepaisant to, jog Utenoje šildymo kainos mažiausios Lietuvoje, daugelis uteniškių daugiabučiuose namuose gyvena šaltai, ypač tie, kuriems teko kampiniai, apatiniai bei viršutiniai butai. Tad modernizuoti būstus reikėtų visiems. Kuo anksčiau žmonės apsispręs, tuo daugiau laimės finansiškai ir morališkai.
Anot N. Graužinytės, valstybė šiuo metu finansuoja 100 proc. renovacijos projektų, investicijų planų parengimą, statybos techninės priežiūros, modernizacijos projekto administravimo išlaidas, su sąlyga, jei jos neviršija nustatytos ribos, priklausančios nuo bendros statybos rangos darbų kainos.
Taip pat valstybė kompensuoja 40 proc. statybos rangos darbų, padedančių taupyti šilumos energiją, jeigu renovacijos projektas bus įgyvendintas iki 2015 metų spalio 1 dienos ir šilumos energijos sąnaudos sumažės ne mažiau 40 proc. Tiesioginė valstybės parama sudaro 15 proc., 25 proc. – papildoma parama iš Klimato kaitos specialios programos lėšų.

Reikėtų sukrusti iki spalio mėnesio

Nuo šių metų spalio 1 dienos valstybės parama atnaujinantiems savo būstus gyventojams mažės. Bus kompensuojama jau tik pusė renovacijos projektų, investicijos planų parengimo, projekto administravimo, statybos techninės priežiūros, išlaidų. Valstybės parama rangos darbams šilumą taupančioms priemonėms sumažės 5 proc., t. y. – iki 35 proc. N. Graužinytė pabrėžė, kad tiesioginė valstybės parama nesikeis, kaip ir buvo, liks 15 proc., o sumažės Klimato kaitos specialios programos lėšų dalis. Specialistė tikino, kad finansiškai visada laimės tie daugiabučių namų gyventojai, kurie susitars ir imsis renovacijos kuo greičiau.
Suprantama, nė vieno renovuojamo daugiabučio gyventojai neapsieis be banko paskolos. Valstybė nustatė, kad 20-iai metų suteikiamos paskolos bus lengvatinės, su vos 3 proc. palūkanomis. Palūkanos negali keistis nuo paskolos sutarties su banku sudarymo iki jos galiojimo pabaigos. B. Šaukeckas priminė, kad banko paskolą gyventojų naudai paima daugiabučio namo administratorius, surinkęs visus tam reikalingus dokumentus. Beje, gyventojų susitarimu paskola gali būti paimama ir trumpesniam laikotarpiui, ją galima grąžinti greičiau nepatiriant jokių finansinių nuostolių.

Nuo šių metų spalio 1 dienos valstybės parama atnaujinantiems savo būstus gyventojams mažės

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas