Parama padėjo ir išgyventi krizę, ir didinti eksportą

AB „Umega” kraštiečiams puikiai pažįstama: ilgalaikes tradicijas metalo apdirbimo ir gamybos iš metalo srityse turinčioje įmonėje šiandien dirba 243 uteniškių, iš viso – daugiau kaip 700 darbuotojų. Tačiau nedaug trūko, jog šiandien šie skaičiai būtų visai kitokie, mat 2008 metais atėjusi krizė bendrovę stūmė užsidarymo link. Atsigauti ir net pranokti planuotus eksporto rodiklius AB „Umega” padėjo Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama.

Išgelbėjo nuo krizės
Kaip pasakojo AB „Umega” generalinis direktorius Tomas Džiugas, iki 2008-ųjų įmonei puikiai sekėsi – ji sėkmingai augo ir plėtė savo gaminių eksportą. Tačiau prasidėjus krizei, dalis įmonės eksporto partnerių gerokai sumažino arba iš viso nutraukė pirkimus, o kai kurie iš jų – net ir veiklą. Kritęs daugiau kaip 13 proc., 2009 metais eksportas pasiekė dugną, o darbuotojų skaičius sumažėjo iki 464.
Tuomet įmonė pateikė paraišką struktūrinių fondų paramai pagal priemonę „Naujos galimybės”. Projekto metu „AB „Umega” eksporto plėtra” panaudota daugiau kaip 268 tūkst. parama ir projekto pabaigoje rezultatai pranoko visus lūkesčius: antraisiais projekto vykdymo metais vietoje planuotos 27 mln. litų apyvartos eksportas išaugo iki beveik 45 mln. litų, o 2012 metais – vietoje planuotų 30 mln. litų – 52 mln. litų.
2011 m. pabaigoje bendrovėje iš viso dirbo 676 darbuotojai – tai antras rezultatas Lietuvoje didžiausio nedarbo teritorijose. Už naujų darbo vietų sukūrimą tais metais LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija bendrovei įteikė padėkos raštą.

Apyvarta ir toliau auga
Įgyvendintas projektas parodė, kokia reikšminga gali būti ES struktūrinių fondų parama, todėl 2012 m. įmonė gavo ES struktūrinių fondų finansavimą dar dviem projektams –„AB „Umega” produktyvumo didinimas, skatinant eksporto plėtrą metalo produkcijos – laboratorinių ir pramoninių krosnių, orapūčių bei šildymo technikos – gamybos segmentuose” ir „AB „Umega” produktyvumo didinimas, skatinant eksporto plėtrą metalo produkcijos – puspriekabių, katilų bei kanistrų – gamybos segmentuose”.
Iš viso 711 darbuotojų kolektyvas dirba trijuose įmonės padaliniuose: Žemės ūkio technikos ir SNOL – Utenoje, Vienybės – Ukmergėje. Pirmo projekto metu buvo panaudota daugiau kaip 69 tūkst. litų ES struktūrinių fondų lėšų, kurios buvo skirtos SNOL departamentui ir Vienybės šildymo technikos pardavimų skyriui. Daugiau kaip 62 tūkst. litų ES struktūrinių fondų lėšų buvo panaudota įgyvendinant antrą projektą.
Gautos lėšos buvo skirtos įmonės prisistatymui tarptautinėse parodose. Bendrovė abiejų projektų įgyvendinimo metu dalyvavo net 19-oje parodų: Suomijoje, Vokietijoje, Estijoje, Prancūzijoje,Latvijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Čekijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Švedijoje.
„Dalyvaujant šiose parodose atrasti nauji produkcijos platinimo kanalai bei nauji prekybos partneriai. Tai atsispindi ir įmonės veiklos apimtyse: eksportas bendrovės pardavimų struktūroje išaugo iki 58,60 mln. litų 2013 metais, projekto įgyvendinimo metu sukurta 30 naujų darbo vietų”, – vardijo T. Džiugas.

Džiaugiasi ne tik darbuotojais, bet ir studentais
Sukuriamų darbo vietų skaičius – ne vienintelis rodiklis, kuriuo gali didžiuotis AB „Umega”. Toli gražu ne kiekviena įmonė Lietuvoje gali pasigirti turinti savo mokymų centrą, kuriame ruošiami būsimi darbuotojai.
AB „Umega” mokymo centras – respublikinis, tad žmonės gali atvykti mokytis iš bet kurio Lietuvos kampelio. Per metus čia paruošiama per 300–450 kvalifikuotų 15 specialybių darbuotojų. Pagrindiniai dėstytojai – patys geriausi įmonės specialistai – inžinieriai, kurie jau daugelį metų dirba metalo apdirbimo pramonėje ir yra sukaupę didelį žinių bagažą.
Pasak įmonės generalinio direktoriaus, visos ruošiamos profesijos yra labai paklausios ne tik jų įmonėje, bet ir visoje rinkoje Lietuvoje.

Įmonės archyvo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas