Mokslinių tyrimų integracija Utenos regiono bendrovėse

Mokslinių tyrimų integravimas į verslo plėtrą sukuria visas sąlygas įmonei tapti savo srities lydere ir konkuruoti su kitais gamintojais. Utenos regione įmonės sėkmingai vysto šią integraciją, o Ūkio ministerija, skatindama ją, skiria Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramą pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Ūkio konkurencingumui ir ekonomikos augimui skirti moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra” priemones.

Tyrimai, padedantys išvengti nuostolių
Visagino mieste įsikūrusi įmonė UAB „Modernios E-Technologijos”, pasinaudojusi ES parama, gavo daugiau nei 100 tūkst. litų projektui „Bioplastikų panaudojimo fotoelektrinių modulių gamybai techninių galimybių tyrimas”. Projekto tikslas buvo ištirti technologines ir komercines galimybes pakeisti plastikus, naudojamus fotoelektrinių modulių gamyboje, pakaitalais iš biomedžiagų.
Atliktas tyrimas parodė, kad plastiko pakeitimas biomedžiagomis įmonei UAB „Modernios E-Technologijos” šiuo metu nėra naudingas ir reikia ieškoti kitų būdų, kaip pritaikyti atliktus tyrimus tolimesnėje įmonės veikloje. Nepaisant to, įmonės darbuotojų atlikti tyrimai yra reikšmingi fotoelektronikos ir optikos srityje, todėl neabejojama, kad netolimoje ateityje bus pritaikyti praktikoje.

Nauji prototipai ir žinios
Įmonė UAB „Umaras”, veikianti Utenoje, užsiima polietileno plėvelių gamyba. Gaudama vis daugiau užklausų iš užsienio partnerių, įmonė pateikė paraišką projekto „Aukštos pridėtinės vertės polietileno gaminių prototipų sukūrimas” finansavimui gauti.
Projektui buvo skirta beveik 442 tūkst. litų ES struktūrinių fondų paramos. Šios lėšos leido įmonei sukurti keturis naujus aukštos pridėtinės vertės polietileno gaminių prototipus. Tačiau projektas yra svarbus ne tik dėl naujų gaminių prototipų sukūrimo, bet ir dėl suteiktos galimybės Utenos regione esančių chemijos, fizikos, elektronikos sričių darbuotojams įgyti naujų žinių apie polietileno produkciją.

Geriausių projektų rinkimai
Šie du Utenos regione įgyvendinti projektai buvo nominuoti Geriausių Europos Sąjungos paramos projektų apdovanojimams mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros kategorijoje. Laimėtojai, kuriuos balsuodami internetu padėjo išrinkti gyventojai, apdovanoti gruodžio mėnesį.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas