Už žaliųjų atliekų deginimą gresia nemenkos baudos

Prieš porą savaičių, kai žemės dar nebuvo palietusios snaigės, į „Utenos dieną” kreipėsi viename Utenos rajono miestelyje gyvenanti moteriškė klausdama, ar teisėtai elgiasi kone kas antras jos kaimynas, vėlyvą rudenį sugrėbęs lapus, į krūvą sukrovęs medžių šakas ir užkūręs laužą taip tirštais dūmais prisodrindamas orą.

Kaimuose žmonės gyvena individualiuose namuose, kūrena kietojo kuro katilus, o pro kaminus kylantys dūmai didina oro taršą. Nors individualių namų tarša nematuojama, specialistai neabejoja, jog tokie namai stipriai kilstelėja į viršų taršos kreives. Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Utenos rajono agentūros vedėjas Eimantas Puodžiukas aiškino, kad ne ką mažesnė tarša sukuriama deginant lapus ir kitas žaliąsias atliekas. „Organinės kilmės medžiagų urbanizuotose teritorijose deginti negalima, – konstatavo jis. – Tai yra pažeidimas, už kurį gyventojai gali būti traukiami administracinėn atsakomybėn, gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą. Už šių atliekų deginimą gali tekti pakloti per šešis šimtus litų.” Oro tarša yra susijusi su viena svarbiausių šiuolaikinių ekologinių grėsmių – klimato kaita. Šis reiškinys yra suvokiamas kaip kompleksiškas procesas, turintis globalų neigiamą poveikį, todėl žmonės turėtų atsakingiau elgtis gamtoje, įvertinti taršos pasekmes prieš kurdami laužus ar kūrendami namuose netinkamas medžiagas, pavyzdžiui, baldus.
E. Puodžiukas akcentavo, kad visas žaliąsias atliekas reikia kompostuoti. Gyventojai, kompostuodami sugrėbtą žolę, lapus, kitas organines atliekas, taip gali pasigaminti puikių trąšų savo ūkiams, o tie, kurie patys komposto gaminti neketina, žaliąsias atliekas gali patys pristatyti į Utenos regioninį atliekų tvarkymo centrą ar patikėti tą darbą gyvenamosiose teritorijose šias atliekas surenkančiai įmonei „Utenos komunalininkas”. Taigi, galimybių atsikratyti biologiškai skaidžiomis atliekomis – daug ir šiuolaikinis sąmoningas žmogus turėtų jas išnaudoti, – pabrėžė E. Puodžiukas. 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas