Praktiškai panaudotas bičių vaškas virsta medumi kvepiančiomis žvakėmis

Šiandien žvakių pasiūla išties plati: jų galima įsigyti daugelyje prekybos vietų. Net išrankiausias klientas gali rasti tokių, kokių nori: įvairiausių spalvų, formų, su kvapais ir be jų. Tačiau pastaruoju metu vis labiau kalbama ir apie tokių žvakių žalą aplinkai: neva jos skleidžia žmogaus sveikatai kenksmingus nuodus, tad specialistai pataria rinktis kuo natūralesnes žvakes.

Žvakes iš vaško lietuviai liejo nuo seno. Tačiau jos turėjo kitokią paskirtį – pasišviesti tamsoje. Žvakės žmogų lydėdavo nuo gimimo iki mirties. Bičių vaškui buvo priskiriama sakralinė ir apsauginė prasmė, mat buvo tikima, kad žmogaus siela persikūnija į bitelę. Bėgant metams keitėsi ne tik žvakių paskirtis, bet ir jų panaudojimo būdai. Šie vaškiniai gaminiai tapo ypač populiarūs namams papuošti, jos deginamos ne tik namams apšviesti, bet ir jaukumui sukurti.

Bitininkė Valerija Trainienė teigė, kad bičių vaško žvakės turi išskirtinį kvapą, degdamos išskiria malonų aromatą, kuris ne tik puikiai nuteikia, bet ir gydo.

Kodėl nusprendėte kartu su žentu Ailandu gaminti vaškines žvakes?

Tarybiniais laikais vertėmės ir gvazdikų, ir lapų auginimu, tačiau ištikimi likom bitininkavimui. Biteles laikome ir jomis rūpinamės daugelį metų. Kadangi gyvename mieste, avilius laikome kaimuose, arčiau negyvenamų sodybų, miškų. Nelengva prižiūrėti, tenka nemažai važinėti, todėl pamažu mažiname bičių šeimų skaičių. Anksčiau turėjome 82, pernai – 56, o šiais metais planuojame palikti apie 40 šeimų.
Maždaug prieš penkerius metus nusprendėme imtis ir kiek kitokios veiklos. Kartą mugėje susižavėjau vieno prekeivio parduodamomis žvakėmis. Kadangi turėjome daug bičių vaško, šią idėją pasakiau savo žentui. Jis įsigijo pirmąsias formas, kurias nuolat papildo naujomis.

Kokios buvo pirmosios žvakės?

Pirmosios buvo gaminamos ne figūrinės, o paprastos, ilgos. Kas norėdavo, tas galėdavo jas nunešti ir pašventinti. Įdomu tai, kad ir šiandien jos neprarado populiarumo: žmonės jas vertina, domisi ir perka. Kartą atėjo tokia moterytė, susižavėjusi aukštomis ir ilgomis žvakėmis. Vieną jų nusipirko ir prisipažino, kad ją pašventins ir kiekvieną vakarą degins bei melsis.
Vėliau žvakių asortimentas didėjo: atsirado ir daugiau įvairesnių formų, ir dydžio vaškinių dirbinių. Kai pradedi lieti, norisi kuo įvairesnių žvakių formų, tad žentas pirko skirtingas formas joms gaminti.
Turiu ir išskirtinių svajonių: netrukus Utena švęs gimtadienį. Labai noriu tikėti, kad tradicinės mugės metu aš savo pirkėjams galėsiu pasiūlyti ir kur kar įvairesnį žvakių asortimentą, kuriame bus ir miesto simbolių – vaškinių pasagų.

Kodėl vaško žvakės yra labai vertinamos?

Mat jos neišskiria toksinų, tad deginant vaško žvakes jos skleidžia malonų medaus aromatą, o ir aplinka nebūna užteršta.

Ar šiais laikais vertinamas bičių vaškas?

Taip. Jis nėra nuvertintas, o kaina kyla tik aukštyn. Mat tai vertingas natūralus produktas.

Ko pageidauja pirkėjai?

Šiais laikais žmonės pirmiausiai žiūri, kad nusipirktų maisto. Tačiau prieš didžiąsias šventes juntamas sujudimas ir pirkėjai dažniau žvalgosi į suvenyrus, kuriuos dovanoja savo artimiesiems. Tad gamindami žvakes atsižvelgiame į artėjančią metų šventę. Jei artėja Kalėdos, į muges parduoti nunešu Kalėdų senelius, eglutes, kitus šios šventės simbolius, o prieš Velykas labai populiarūs tampa žvakės zuikučiai ar kiaušiniai. Tačiau vasarą parduoti vaško žvakes labai sudėtinga, jų beveik neperka, tad ir į turgų nešu tik medų, o ne žvakes.
Išskirtinių užsakymų nesulaukiu. Tiesa, viena ugdymo įstaiga buvo nupirkusi žvakių, kurių forma mena medžio kamieną.

Ką Jums reiškia Jūsų šeimoje pagamintos vaško žvakės?

Jos teikia malonumą: tai ne tik gražūs dirbiniai. Kai mūsų namuose vyksta pobūvis, ant stalo visuomet dega natūralaus vaško žvakė. Aš manau, kad svarbiausia yra ne parduoti žvakę, o palaikyti kontaktą su pirkėju, su juo nuoširdžiai pabendrauti. Mugėse stebiu žmones, kurie kažkuo domisi, klausia, o galbūt ir nusiperka norimą daiktą. Kiti tiesiog tik praeina. Visa tai teikia žodžiais nenusakomą malonumą ir nepastebiu, kaip praeina diena…

Vytauto Ridiko nuotr. ir video

{youtube}yljp8Z-KkDs&feature{/youtube}

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas