Šiauliuose nutūpė moderniausi pasaulyje naikintuvai

Balandžio 27 dieną Lietuvos kariuomenės Aviacijos bazėje Šiauliuose vizitui apsilankė du Jungtinių Amerikos Valstijų karinių oro pajėgų penktosios kartos naikintuvai F-22 „Raptor”. Tai pirmas kartas, kai tokie JAV orlaiviai atskrido į Lietuvą. Pratyboms į Europą tokius naikintuvus atsiuntusios JAV demonstruoja savo tvirtus ir nepalaužiamus kolektyvinės gynybos įsipareigojimus visai Europai.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pabrėžė, jog tai, kad šie JAV naikintuvai nusileido Lietuvoje rodo ir mūsų atliktų darbų įvertinimą. „Esame sparčiausiai gynybos biudžetą didinanti šalis aljanse, demonstruojame pasikeitusį šalies požiūrį į saugumo ir gynybos politiką, nuosekliai tęsiame Aviacijos bazės ir kitos karinės infrastruktūros gerinimą ir aktyviai veikiame NATO erdvėje”, – sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas.
Į Lietuvą naikintuvai F-22 atskrido iš Jungtinės Karalystės Karinių oro pajėgų bazėje Lakenheathe. Čia nuo balandžio iki gegužės JAV karinės oro pajėgos bendroms pratyboms su kitais sąjungininkais Europoje iš viso dislokavo 12 naikintuvų F-22 „Raptor” ir apie 220 pilotų ir kito personalo iš Tynndall oro bazės Floridoje 95-osios naikintuvų eskadrilės.
Treniruočių Europoje metu F-22 skraidys į kitų sąjungininkų bazes ir dalyvaus bendrose treniruotėse, kurios padės stiprinti reagavimo pajėgumus visame regione, taip siekiant užtikrinti NATO sąjungininkus, užkardyti agresiją ir pademonstruoti JAV nepalaužiamus įsipareigojimus aljansui.
Būdami Europoje naikintuvai F-22 susipažins ir su kitų savo sąjungininkų Europoje karinių oro bazių infrastruktūromis, orlaivių pajėgiamais ir pilotais.
Tai didžiausias iki šiol šios naikintuvų F-22 eskadrilės dislokavimas Europoje. Naikintuvų dislokavimą JAV finansuoja iš Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos.

Krašto ministerijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas