Statutiniai pareigūnai sirenomis seimūnams priminė netesėtus pažadus

Ketvirtadienį apie100 Lietuvos statutinių pareigūnų sirenų garsais ir švyturėliais Seimo nariams priminė duotus, bet vis dar netesėtus pažadus – šioje Seimo sesijoje priimti teisėsaugos modernizavimui būtiną Vidaus tarnybos statutą.
Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) vienijamų policijos, ugniagesių ir pasieniečių automobilių garsai seimūnus „žadino” 6 minutes – po minutę už kiekvienus Vidaus tarnybos statuto vilkinimo metus.
Kaip portalui udiena.lt teigė NPPSS pirmininkas Vladimir Banel, šioje protesto akcijoje daugiausia dalyvių sulaukta iš Vilniaus, Klaipėdos, Kauno, Ukmergės, kitų šalies miestų, tačiau tarp jų nebuvo statutinių pareigūnų iš Utenos apskrities.

Sistema – ant kritinės ribos

Prie Seimo susirinkę pareigūnai sakė, kad šalies teisėsauga balansuoja ant kritinės ribos.
NPPSS tarybos nario Vytauto Lamausko teigimu, vidaus reikalų sistema iš vidinių resursų nuolat šiek tiek „paremontuojama”, tačiau turinti silpnųjų grandžių, ne visada efektyviai reaguojanti į įvykius, o pačių darbuotojų neskatinanti siekti geresnių veiklos rezultatų. Dauguma  pareigūnų  dirba  iš  vidinės  motyvacijos, turi nepalankias darbo sąlygas ir darbo pobūdį neatitinkantį atlygį ir socialines garantijas.
Pasak jo, daug ką pasako ir tai, kad vidutinis pradedančio policijos pareigūno darbo užmokestis siekia vos 370 eurų per mėnesį atskaičius mokesčių, o tai yra du su puse karto mažiau nei kaimyninėje Estijoje. Švedijos, Suomijos, Danijos pareigūnams už tarnybą atlyginama daugiau nei septynis kartus didesniu atlygiu – 2680 eurų atskaičius mokesčius.

Įgyvendinimas – nuo 2016 metų

Statutiniai pareigūnai pabrėžė, kad tiek rekordinį visuomenės pasitikėjimą (daugiau nei 70proc.) pelniusiems pareigūnams, tiek pačiai visuomenei reikalinga moderni, stipri, tinkamai aprūpinta, pasirengusi atremti bet kokius iššūkius ir efektyviai resursus išnaudojanti teisėsaugos sistema. Tuo tarpu Vidaus tarnybos statutas numato naujus teisėsaugos veiklos standartus ir kokybiškai teikiamas paslaugas.
Profesinių sąjungų atstovai pabrėžė, kad Statuto nuostatos privalo būti pilnai įgyvendintos nuo 2016 metų pradžios. Tam valstybės biudžete reikės atrasti ne mažiau nei 31 mln. eurų.
V. Banel teigė negalintis atsistebėti Lietuvos politikų trumparegiškumu. „Atrodo jie nesupranta, kad teisėsaugos finansavimas yra ne pinigų pravalgymas, o investicija. Juk tik stipri teisėsauga yra pajėgi kovoti su nusikalstamu pasauliu. Ką tai reiškia valstybei? Visų pirma, mažesnę šešėlinę ekonomiką, vadinasi ir didesnes biudžeto pajamas, papildomas lėšas kitoms sritims – sveikatos priežiūrai, švietimui, socialinėms paslaugoms”.

Teisėsaugos stiprinimui priešinasi įtakingi politikai

Anot V. Banel, vilties pareigūnams teikia tai, kad opozicinių partijų ir kai kurių valdančiųjų atstovai partijų pastangomis Statuto svarstymas pagaliau atsirado Seimo darbotvarkėje. Visgi tai tik tarpinis rezultatas, o nurimti pareigūnai žada tik Seimui priėmus Vidaus tarnybos statutą ir pritarus jo įgyvendinimui nuo 2016 metų.
Pareigūnams palaikymą išreikšti į protestą atėjo ir balsuoti už Statutą pažadėjo Seimo nariai Agnė Bilotaitė, Petras Gražulis, Valentinas Mazuronis, Kęstutis Daukšys, Jurgis Razma ir Povilas Urbšys.
NPPSS atstovai pabrėžė, kad šiandien nesulaukę Vidaus tarnybos statuto priėmimo Seime su numatytu pilnu įgyvendinimu nuo 2016 metų, jie prie Seimo surengs masinius pareigūnų protestus.

udiena.lt ir NPPSS inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas