Jaunuoliai bus teisiami dėl patyčių, po kurių paauglys nusižudė

Panevėžio apygardos prokuratūra šią savaitę perdavė teismui nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje du jauni Panevėžio rajono gyventojai kaltinami nepilnamečio privedimu prie savižudybės ir viešosios tvarkos pažeidimu. Surengus patyčias 16-mečiui to paties kaimo gyventojui, vienas iš kaltinamųjų nufilmuotus paauglį žeminančius vaizdus vėliau išplatino internete. Apie tai sužinojęs nepilnametis nusižudė.

Kaltinimai dėl privedimo prie savižudybės ir viešosios tvarkos pažeidimo pareikšti 18-mečiui G. P., 26 m. P. B. kaltinamas viešosios tvarkos pažeidimu. Dar vienas nepilnametis kaltinimų ir teismo nesulaukė – praėjus keliems mėnesiams po šio įvykio žuvo avarijoje.

Pasityčioti iš paauglio vieno Panevėžio rajono kaimo jaunimas sumanė 2013 metų balandžio 27-osios vakarą. Prie apleisto pastato besibūriuojantys ir girtaujantys vietiniai jaunuoliai prie jų priėjusiam šešiolikmečiui iš pradžių liepė pašokti. Kai jis tai padarė, jaunuoliai pasiūlė paauglį supažindinti su „drauge” ir atvežė iš namų pripučiamą guminę lėlę. Tokią sekso reikmenų parduotuvėse parduodamą lėlę vienas jų prieš kurį laiką buvo gavęs dovanų gimtadienio proga.

Vykdydamas vaikinų nurodymus, paauglys ėmė imituoti lytinį aktą, o susirinkusieji tai nufilmavo mobiliaisiais telefonais. Dar tą patį vakarą G. P. filmuotą medžiagą persiuntė savo draugams. Apie tai, kaip buvo pasityčiota iš 16-mečio, jau kitą dieną sužinojo ir aukos bendramoksliai.

Išgirdęs, kad internete išplatinti minėti vaizdai, paauglys po savaitgalio į mokyklą nebėjo. Jo artimieji sunerimo pastebėję, kad pirmadienio rytą šešiolikametis išėjo iš namų, pasiėmęs virvę ir palikęs seseriai atsisveikinimo raštelį. Buvo pradėtos intensyvios paieškos, tačiau tik po dviejų dienų, gegužės 1-ąją, apleistoje fermoje netoli namų jis buvo rastas nusižudęs.

„Šių laikų bėda – jaunų žmonių savižudybės. Deja, ne visada įsigilinama, kokios priežastys pastūmėjo jauną žmogų pakelti prieš save ranką. Neretai žengti šį žingsnį paskatina ir patirtos patyčios. Bendraamžių patyčių aukomis dažniausiai tampa jautresni, socialiai pažeidžiami, nuo tokių išpuolių nesugebantys apsiginti jaunuoliai, tad baigtis gali būti ir labai tragiška”, – įsitikinęs šios bylos ikiteisminį tyrimą kontroliavęs Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Ričardas Juozainis. Prokuroras pastebi, kad patyčios įgauna vis rafinuotesnes formas, skriaudikai dažnai pasitelkia šiuolaikines technologijas.

Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 133 straipsnis („Sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės”) tam, kas sukurstė žmogų nusižudyti arba žiauriu ar klastingu elgesiu privedė žmogų prie savižudybės, numato laisvės apribojimą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 4 metų.

Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio rajono policijos komisariatas, kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūra.

Panevėžio apygardos prokuratūros inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas