Metų pradžioje – mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe protrūkis

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) per pirmuosius du metų mėnesius gavo septynis pranešimus apie darbe žuvusius darbuotojus. Per šį laikotarpį sunkiai pakenkta dar 21 darbuotojo sveikatai.

„Metų pradžioje netekome septynių gyvybių darbe, iš jų net penkios tik per vieną mėnesį, – sakė VDI Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas. – Jau iš pirminių įvykių aprašymų matyti, kad nelaimės įvyko atliekant rizikingiausius darbus, apie kurių keliamus pavojus ir svarbą juos įvertinti bei pasirengti nuo jų apsisaugoti nuolat kalbame. Trys darbuotojai žuvo nukritę iš aukščio. Kitus darbuotojus mirtinai sužalojo užvirtęs gruntas iškasoje, virtęs medis, atliekant miško kirtimo darbus, veikiantis įrenginys, kelių transporto priemonė.”
Pirminės įvykių darbe tyrimo aplinkybės leidžia teigti, kad mirčių buvo galima išvengti, jei darbdaviai kreiptų dėmesį į VDI nuolat kartojamas elementarias bazines darbuotojų saugos ir sveikatos užtikrinimo taisykles, kurios primenamos įvairias būdais: siunčiami asmeniniai laiškai pavojingiausių sektorių nelaimingiems atsitikimams darbe įmonių vadovams, nurodant galimus profesinės rizikos veiksnius darbo vietose, parengtos metodinės rekomendacijos, interaktyvios profesinės rizikos vertinimo priemonės, organizuojamos konsultacijos ir seminarai. Tačiau mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe statistika akivaizdžiai rodo, kad darbdaviai nenori ir nesiruošia girdėti VDI įspėjimų ir raginimų, o darbuotojų sauga ir sveikata dažnai lieka paskutinėje vietoje.
VDI jau pranešė, kad sausio 8 d. Druskininkuose įvyko pirmoji nelaimė darbe, nusinešusi darbuotojo gyvybę. UAB „Nava LT” statybininkams dirbant 5,5 m iškasoje, vykdant paviršinių nuotekų tinklo trasos montavimo darbus, nuslinkus gruntui buvo mirtinai traumuotas vienas iš ten dirbusių darbuotojų.
Vasario 5 d. UAB „Miškodara” atliekant miško kirtimo darbus, norint nuversti įstrigusį medį kitu medžiu (tą daryti griežtai draudžiama), virsdamas medis kliudė miško pjovėją, kuris vežant į ligoninę mirė.
Sausio 16 d. UAB „Emons transportas LT” vairuotojas žuvo eismo įvykio metu.
Vasario 12 d. UAB „Via fortis” sunkvežimio užlipo ant krovininio automobilio atlikti tentavimo darbus ir nukrito žemyn iš maždaug 4 m aukščio. Pakeliui į ligoninę nukentėjusysis nuo patirtų sužalojimų mirė.
Vasario 13 d. UAB „Kietasis biokuras” šaltkalviui dirbant pjuvenų padavimo bunkeryje, galimai klaidos pasėkoje įjungus įrenginį, pjuvenų padavimo sraigtas įtraukė darbuotojo ranką. Atvykę medikai teikė jam pagalbą, tačiau nukentėjusysis nuo patirtų sužalojimų mirė.
Vasario 15 d. UAB „Zelator” darbuotojas statybose, montuojant metalines sijas, nukrito nuo perdangos iš 12 m aukščio ir mirtinai susižalojo.
Vasario 21 d. ūkininko Č. V. Karbauskio fermoje ūkio energetikas taisė karvių varymo vartų pultą užlipęs ant į sieną atremtų kopėčių. Pirminiais duomenimis, slydus kopėčių apatinei daliai, jis nukrito žemyn iš beveik 4 metrų aukščio. Iškviesta greitoji medicinos pagalba konstatavo mirtį.
„Užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams darbe gali tik atsakingas darbdavių bei pačių darbuotojų požiūris. Saugai darbe užtikrinti reikia skirti laiko ne tik žinių atnaujinimui, kaip organizuoti darbus, kokias technines priemones naudoti, bet ir aptarti darbus su užduotis vykdančiais darbuotojais, įsitikinti, ar jie suprato, ko ir kaip saugotis. Šis neskirtas laikas ir yra darbuotojų gyvybių kaina,” – teigė Saulius Balčiūnas.
Darbdaviams ir darbuotojams VDI yra parengusi metodines rekomendacijas nelaimingų atsitikimų darbe įvairiose srityse prevencijai.

VDI inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas