Praėjusių metų gaisrai: skraidantys dujų balionai ir pelenais virtę pastatai

Pernai šalyje kilo beveik 12 tūkstančių gaisrų. Daugelis jų – skaudžios netektys, prarastas turtas, o neretai ir viltis. Ugnis pasiglemžė ne tik gyventojų namus, bet ir 86 gyvybes.

Kovo 26 dieną Kaune žuvo du vieni namuose palikti mažamečiai vaikai. Gavę pranešimą apie Tunelio gatvėje kilusį gaisrą, ugniagesiai netrukus buvo nelaimės vietoje. Namo durys buvo užrakintos, o ant langų uždėtos grotos. Su kvėpavimo organų apsaugos aparatais įėję į namo vidų ugniagesiai išnešė du vaikus – dvejų metukų mergaitę ir penkerių metų berniuką. Vaikai buvo perduoti medikams, tačiau jų gyvybių jiems išgelbėti nepavyko. Gaisras kilo dėl be priežiūros paliktos besikūrenančios krosnelės.

Pernai du kartus gaisras kilo Klaipėdoje esančioje cigarečių gamykloje „Philip Morris Lietuva”. Abu kartus degė pastato stogas. Vasario 12 d. iš dūmų pilnų patalpų buvo evakuoti 69 darbuotojai. Į įvykio vietą buvo išsiųsti šeši ugniagesių automobiliai. Kovo 7 d. gaisras vėl kilo beveik toje pačioje vietoje – virš dulkių nusėdimo patalpos. Tuo metu ten dirbo darbininkai. Operatyviai atvykus ugniagesiams jis netrukus buvo užgesintas.
Balandžio 20 d. vakare buvo gautas pranešimas, kad Jurbarko rajone, Viešvilės miestelyje, dega lentpjūvė. Gaisro gesinti buvo išsiųstos gausios ugniagesių pajėgos. Jiems į talką atskubėjo ir Viešvilės savanoriai ugniagesiai. Net 13 savanorių su gaisriniu automobiliu, vežančiu 10 tonų vandens, atvyko į gaisrą ir padėjo jį gesinti. Tai buvo jau penktasis Viešvilėje kilęs gaisras, kurį gesino šio miestelio savanoriai ugniagesiai.
Gegužės 15-os paryčiais Ignalinos rajone, Plėniškės kaime, plėnimis pavirto šeši pastatai. Atvykus ugniagesiams, degė šeši pastatai, penki iš jų jau buvo beveik sudegę. Gaisrą apleistoje sodyboje apie 4 val. ryto pastebėjo artimiausias kaimynas, gyvenantis už dviejų kilometrų. Po 12 min. į gaisravietę pirmieji atvažiavo Naujojo Daugėliškio, vėliau Meikštų ir Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai. Iš viso gaisrą gesino trys gaisrinės cisternos.
Birželio 4 d. vakare didžiulis gaisras kilo Kėdainių rajone, Gučkampio kaime. Ten atvira liepsna degė net penki pastatai, vienas iš jų – gyvenamasis namas. Gaisro metu sudegė ūkinis pastatas, medinė daržinė, viduje buvę 120 šieno rulonų, prie daržinės buvusi traktoriaus priekaba su septyniais šieno rulonais, medinis sandėliukas, garažas, lauko virtuvė. Sudegė gyvenamojo namo stogas, sukrito perdanga, išdegė vidus. Gaisro metu buvo išgelbėta šalia degusių pastatų buvusi žemės ūkio technika: kombainas „Niva”, du šieno presai, bulvių sodinamoji ir šieno grėbimo mechanizmas. Ugniagesiai gaisravietėje budėjo visą naktį, o kitą dieną jie dar perkasinėjo smilkstančius lauke išpiltus grūdus. Į gaisrą atvyko šešios gaisrinės autocisternos, jį gesino 12 ugniagesių gelbėtojų ir šeši savanoriai ugniagesiai.
Liepos 2 d. gaisras kilo Vilniaus rajone, Riešės seniūnijoje, Skirgiškių kaime, kur liepsnojo ūkinis pastatas, priblokuota malkinė, o netrūkus užsidegė ir medinis gyvenamasis namas. Pirmieji gesinti, pastebėję gaisrą, atskubėjo trys kaimynai. Matydami sparčiai plintančią ugnį, vyrai šoko iš šalia esančio voljero gelbėti šuns. Lauko virtuvėje, kurioje buvo gaminamas maistas, įvyko sprogimas.  Sprogimo banga išvertė tarp malkinės ir voljero buvusią sumūrytą sieną, kuri užvirto ant vieno iš vyrų, kitus du sprogimo banga nubloškė į šalį. O degantis balionas šaute šovė į medinį gyvenamąjį namą, kuris tuoj pat pradėjo degti. Vyras, ant kurio užgriuvo siena, buvo išgabentas medikų. Atskubėję ugniagesiai ėmė gesinti degantį gyvenamąjį namą, jie sustabdė šėlstančią ugnį, ji suniokojo tik vieną iš kambarių. Jiems teko tramdyti ir liepsnojantį namo stogą. Beje, ugniagesiai lauke rado išneštą ir suvirinimo darbams skirtą dujų balioną, kuris, savininko teigimu, turėjo būti ūkiniame pastate. Šiame gaisre sprogimo būta tokio stipraus, kad net už kelių metrų esančio kaimyno name, kurio lauko durys buvo likusios praviros, sprogimo banga išplėšė vidines duris, o šiltinamoji medžiaga atšoko nuo namo sienos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas