Laukiame stipraus kultūros vėjo gūsių

Nuo šio rudens Utenos regiono savivaldybės, kaip ir kitų Lietuvos regionų savivaldybės, į savo rankas perima kultūrinio gyvenimo kūrimą ir papildomą biudžetą. Kultūros ministerija įgyvendino vieną iš savo planų – decentralizuoti kultūros finansavimą ir atiduoti savivaldybėms teisę pačioms spręsti, kokie kultūros ir meno projektai jų regione svarbiausi, kokie menininkai laukiamiausi. Parengta Tolygios kultūrinės raidos programa yra skirta tam, kad įveiktume kultūrinę atskirtį tarp regionų ir didmiesčių.

Žodžius ar veiksmus, susijusius su reformomis, pokyčiais, neretai lydi diskusijos ir abejonės. Noriu pasidžiaugti, kad šiuo atveju kultūros finansavimo pertvarka pavyko gana sklandžiai ir greitai. Iš Visagino miesto, Utenos, Anykščių, Ignalinos, Zarasų ir Molėtų rajonų savivaldybių atstovų bei kultūros ir meno bendruomenių išrinktų narių suformuota regioninė kultūros taryba vertins savo apskrities projektų paraiškas ir atrinks tuos, kurie jūsų kraštui reikalingiausi ir įdomiausi. O kitais metais taryba parengs trejų metų programą, kaip įgyvendinti nenutrūkstamą, tolygų, regiono identitetą stiprinantį kultūros procesą.
Regionų kultūros projektams bus skiriamas dvigubai didesnis finansavimas negu iki šiol – iš viso 3 mln. eurų. Be to, kaip ir anksčiau, savivaldybės galės dalyvauti ir kituose kultūros ir meno programų konkursuose, pavyzdžiui, etninės kultūros ar kultūros paveldo, atminties institucijų. Projektų vykdytojai iš regionų taip pat galės teikti paraiškas atskirų kultūros ir meno sričių – šokio, muzikos, dizaino, architektūros bei kituose – konkursuose.
Noriu paraginti savivaldybes peržengti savo ribas ir kartu su kaimynais rengti bendrus projektus, kad jie būtų stiprūs ir įtraukūs, plėstųsi kultūrinis turizmas, būtų puoselėjamas regionų tautinis paveldas – liaudies kūryba, tradiciniai amatai, šventės – ir kuriama modernios Lietuvos kultūra.
Tolygios kultūrinės raidos programa – tai dar viena papildoma priemonė pritraukti į regioną profesionalųjį meną: žinomus muzikos kolektyvus, atlikėjus, dailininkus. Todėl bus skatinamas bendradarbiavimas su didžiojo miesto ar užsienio partneriais. Ši partnerystė labai svarbi, nes regionams reikia ir šiuolaikinės kultūros vadybos, edukacijos patirties, ugdant profesionalaus meno poreikį.
Pasitikime profesionalumu ir atsakingumu regioninės kultūros tarybos narių, kurie lems regiono kultūrinę pilnatvę. Manau, kad suteiktos papildomos finansinės sąlygos patiems plėtoti kultūros raidą skatins žmones ir bendruomenes dar labiau įsitraukti į įvairias veiklas, pakurstys norą kurti, veikti, o laisvalaikiu vis daugiau vietos atrasti prasmingiems renginiams.
Rašytojas Erichas Marija Remarkas yra labai taikliai pasakęs, kad „kultūra yra plonytis sluoksnis, kurį gali ir lietus nuplauti”. Bet šis plonytis sluoksnis – tarsi mūsų oda, sauganti nuo įvairių poveikių. Ir šį sluoksnį mes turime stiprinti iš vidaus.
Tikiu, kad kartu įgyvendinsime bendrus tikslus – kultūros paslaugų prieinamumo, galimybės dalyvauti įvairiose veiklose, nesvarbu, kokioje regiono vietovėje gyventų šeima. Visiems prieinama ir visus įtraukianti kultūra yra vienas iš Vyriausybės programos prioritetų, nes kūrybingi žmonės, tvirtos tapatybės visuomenė geba kurti stiprią ir atsparią valstybę.
Nuoširdžiai sveikinu Utenos regiono kultūros tarybos narius: Visagino kultūros centro muziejininkę Oksaną Denisenko, Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos direktorę Vidą Garunkštytę, viešosios įstaigos „Meno bangos” įkūrėją Marių Kraptavičių, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus kuratorių Tautvydą Kontrimavičių, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorių Alvydą Stauską, Molėtų kultūros centro direktorę Ingą Narušienę, Ignalinos rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vyriausiąją specialistę Rasą Juodagalvienę, Anykščių rajono savivaldybės administracijos vyriausiąją specialistę Audronę Pajarskienę, Zarasų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoją Daivą Šukštulienę, Molėtų rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoją kultūrai Gintautą Matkevičių, Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėją Jūratę Misiūnienę, Visagino savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėją Astą Sieliūnienę ir Lietuvos kultūros tarybos narių susirinkimo narę Radvilę Racėnaitę.
Linkiu sulaukti gerų projektų ir juos atsakingai vertinti.

Liana RUOKYTĖ-JONSSON

Kultūros ministrė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas