Kovai su miškų gaisrais – naują šiuolaikišką techniką

Valstybinių miškų urėdija (VMU), siekdama kuo geriau apsaugoti šalies miškus nuo gaisrų, nutarė įsigyti tam skirtos naujos šiuolaikiškos technikos. Ja pirmiausia bus aprūpinti tie VMU regioniniai padaliniai, kurių kontroliuojamose teritorijose vyrauja vidutinės ir didelės gaisrų rizikos miškai.

VMU užtikrina visų Lietuvos miškų, nepriklausomai nuo jų nuosavybės formos, priešgaisrinę apsaugą. Šiuo tikslu yra sukurta valstybinė priešgaisrinių priemonių sistema, apimanti stebėjimo, profilaktikos ir saugos priemones. Jos bus papildytos modernia technika. 2019-2023 metais planuojama nupirkti 7 didelius priešgaisrinius padidinto pravažumo automobilius ir 23 visureigius su sumontuotais priešgaisriniais moduliais.

Dideli priešgaisriniai padidinto pravažumo automobiliai gali gabenti du ir daugiau kubinių metrų vandens ir privažiuoti iki gaisravietės net sunkiai pravažiuojamais gruntais – per smėlį ir užpelkėjusias vietas. Visureigiai su sumontuotais priešgaisriniais moduliais skirti greitai aptikti miško gaisro vietą ir pradėti jį gesinti. Planuojama įsigyti universalius visureigius, kurie, pasibaigus miško gaisrams kilti palankiam laikotarpiui, būtų naudojami kitoms miško apsaugos funkcijoms ir darbams. Šiuo metu VMU regioniniai padaliniai naudoja 13 tokių visureigių, kurie, kaip rodo patirtis, yra labai pravartūs.
Dabar VMU regioniniuose padaliniuose, pasak jos vadovo Mariaus Pulkauninko, miško gaisrams gesinti iš viso yra naudojami 63 įvairių modelių ir pajėgumų priešgaisriniai automobiliai, 22 vandens cisternos ir 13 priešgaisrinių modulių. Nemažai jų yra pasenę – 14 priešgaisrinių automobilių pagaminti daugiau nei prieš 20 metų, o kai kurie buvo pradėti naudoti dar sovietmečiu.
Lietuvos miškai pasižymi dideliu gamtiniu degumu. Didelio degumo miškai sudaro net 40 proc. visų nuosavybės formų miškų ploto, vidutinio degumo – 23 proc., mažo degumo – 37 proc. VMU turimais duomenimis, šiemet iki rugsėjo 24 d. šalies miškuose buvo užregistruoti 202 gaisrai, išdegė 110,34 ha. Iš viso VMU regioninių padalinių priešgaisrinės komandos ir miškų pareigūnai į gaisravietes buvo išvykę daugiau nei 670 kartų.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas