Nuo naujų mokslo metų keičiasi vaikų maitinimas ugdymo įstaigose

Mokslo metų pradžiai ruošiasi ne tik mokyklų administracijos, moksleiviai ar jų tėveliai, bet ir maitinimo paslaugas teikiančios įmonės. Nuo šių metu rugsėjo 1 dienos įsigalioja vaikų maitinimą, valgiaraščių sudarymą ugdymo įstaigose reglamentuojančių teisės aktų pakeitimai, kurių pagrindinis tikslas – užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir geriausią kokybę.

Nuo šių mokslo metų įmonių, teikiančių maitinimo paslaugas ugdymo įstaigoms, taip pat vaikų ir jų tėvelių laukia šios naujovės:

– papildytas vaikams draudžiamų tiekti maisto produktų ir grupių sąrašas. Draudžiamų produktų sąraše: valgomieji ledai, sūreliai su glaistu, džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
– numatytas leidžiamas cukraus, druskos ir privalomas skaidulinių medžiagų kiekis produktuose ir patiekaluose, pvz., bus galima tiekti tuos pyrago ir konditerijos gaminius, kurių 100 g cukraus kiekis ne daugiau kaip 16 g;
– sukonkretintas maisto produktų ir patiekalų vaikams maitinti patiekimas ir patiekimo dažnumas, pvz., ugdymo įstaigoje, kuri organizuoja vieną arba du maitinimus, ne mažiau kaip vieną kartą per savaitę turės būti gaminamas žuvies patiekalas;
– šaltais užkandžiais, pvz., bandelėmis, javainiais, sausainiais ir pan., bus galima prekiauti tik gavus raštišką vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimą.

Įmonė, tiekianti maitinimą kelioms ugdymo įstaigoms, suderinusi vieną valgiaraštį kitose ugdymo įstaigose galės naudotis tuo pačiu pakartotinai jo nederindama. Taip pat nereikės pakartotinai derinti valgiaraščio, jei jis bus keičiamas tik minimaliai, pvz., pakeitus vieną tos pačios maisto produktų grupės maisto produktą ar patiekalą kitu maisto produktu ar patiekalu, kai maisto produkto ar patiekalo maistinė ir energinė vertė išlieka tokia pati arba pakinta ne daugiau kaip 5 %, arba keičiant patiekalo sudėtines dalis pagal metų laikus (pvz., raugintų kopūstų sriubą keičiant šviežių kopūstų sriuba, burokėlių sriubą – šaltibarščiais).

„Ugdymo įstaigos naujai maitinimo tvarkai pradėjo ruoštis jau vasaros pabaigoje. Rugpjūčio mėnesį gauti 288 prašymai dėl valgiaraščių suderinimo, nemažai jų sulauksime ir rugsėjį. Derindami valgiaraščius VMVT specialistai pastebi, kad ne visuomet išlaikoma reikiama maitinimo energinė vertė, daržovių (išskyrus bulves) ar vaisių garnyras sudaro mažiau nei trečdalį bendro patiekalo svorio, neatitinka numatomų tiekti patiekalų dažnumas, ne kiekvienos dienos racione numatyti vaisiai ir pan. Pastabas ir patarimus pateikiame ūkio subjektams, kad jie galėtų patikslinti valgiaraščius”, – sakė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Vita Šturmienė.

Jau nuo vasaros pradžios VMVT teritoriniai padaliniai organizuoja mokymus, seminarus ugdymo įstaigų atsakingiems asmenims, maitinimą organizuojančioms įstaigoms. Taip pat planuojama daugiau patikrų mokslo metų pradžioje, kurių metu bus įvertinta esama padėtis, pvz., ar vaikų maitinimui netiekiami draudžiami, prideginti, perkepti, pervirti patiekalai, ar maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius ir kt., teikiamos konsultacijos.
Praėjusių mokslo metų valstybinės maisto kontrolės duomenimis, mokyklų užkandinių, valgyklų ir virtuvių veiklą vykdė 1 132 subjektai. 2017–2018 mokslo metais VMVT inspektoriai atliko 1 292 patikrinimus, iš kurių – 964 planiniai. Patikrinimų metu nustatyta, kad 4 proc. patikrintų įstaigų bendrojo ugdymo įstaigų valgiaraščiai nebuvo suderinti nustatyta tvarka. Dar 4 proc. patikrintų mokyklų mokinių maitinimas buvo organizuojamas ne pagal valgiaraščius. Patikrinimai, kurių metu už nustatytus pažeidimus buvo taikytos sankcijos, sudarė 8 proc., o daugiau kaip pusėje tikrintų įstaigų (56 proc.) pažeidimų nustatyta. Dėl netinkamo maisto mokyklose per 2017–2018 mokslo metus VMVT gavo 134 vartotojų pranešimus, iš kurių 28 proc. pasitvirtino. Pagrįstai vartotojai skundėsi dėl atvėsusio maisto, netinkamų patalpų, inventoriaus, darbuotojų aprangos ir higienos.

VMVT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas