Gedulo ir vilties diena Utenoje bus įprasminta kiek kitaip

Šiemet birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, projektas „Misija Sibiras“ užsibrėžė tikslą pagerbti 105 000 tremtinių ir politinių kalinių atminimą jau tradicine tapusioje atminties akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok“ bei Visuotinės tylos minutės metu. Šią dieną tremtinių ir politinių kalinių vardai, pavardės ir likimai garsiai bus tariami ir Utenoje.

Gedulo ir vilties diena prasidės 11 val. 59 min. vykstančia Visuotine tylos minute, jos metu visi bus kviečiami sustoti, prisiminti tremtinių ir politinių kalinių istorijas bei likimus ir tokiu būdu pagerbti negrįžusiųjų atminimą. „Misija Sibiras” komanda primena, kad tylos minutė visuomenėje nėra naujiena, bet jaunimo akyse mokyklose tai dažnai tampa formalaus ir pabodusio renginio dalimi. Tad organizatoriai kviečia į Visuotinę tylos minutę pasižiūrėti nauju kampu ir kartu ją paversti visuotiniu ir masišku reiškiniu, prie kurio prisijungti būtų patrauklu ir reikšminga kiekvienam. Minutei stabtelėti galima mokyklose, įmonėse, draugų kompanijose ar net socialiniuose tinkluose.

Visuotine tylos minute prasidėjusi Gedulo ir vilties diena tęsis įgyvendinant atminties akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok”. Pernai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje vykusios akcijos metu per visą parą trunkančius skaitymus buvo perskaityta 60 000 vardų ir likimų. O šiemet atminties akcija vyks net dešimtyje Lietuvos miestų. Tiesa, organizatoriai įspėja, kad skaitymų trukmė miestuose bus skirtinga: Alytuje, Mažeikiuose, Marijampolėje, Utenoje ir Jonavoje skaitymai tęsis maždaug iki 19 valandos, maždaug iki 01 valandos nakties prie skaitymu prisijungti bus galima Panevėžyje ir Šiauliuose, o Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje skaitymai tęsis visą parą. Skaitymams jau dabar galima registruotis adresu www.misijasibiras.lt arba prisidėti prie gyvosios eilės nuo birželio 14-osios 13 val. Skaitymai Utenoje vyks prie Utenos kultūros centro.

„Kai prieš du metus pradėjome akciją „Ištark, Išgirsk, Išsaugok”, įsitikinome, kad istorija svarbi kiekvienam iš mūsų. Prie skaitymų prisidėdavo patys įvairiausi žmonės: tiek vaikai, vos siekiantys skaitymų tribūnas, tiek senjorai, patys sugrįžę iš tremties. O šiemet norime pabrėžti, kad istorijos puoselėjimas svarbus ne tik sostinėje ar didžiuosiuose miestuose. Lietuvos regionai pilni pilietiškų ir iniciatyvių žmonių, kartu su jais visais šiemet perskaitysime ir išsaugosime neįtikėtiną vardų ir likimų skaičių – net 105 000. Tokį skaitymų rezultatą per vieną parą galime pasiekti tik būdami vieningi. Tad diskutuoti apie tai, ar tikrai esame pilietiški, ar stotume į Baltijos kelią dar kartą, nebereikia. Susitelkimas akcijos „Ištark, Išgirsk, Išsaugok” metu įrodo, kad esame fantastiškai stipri ir, svarbiausia, vieninga tauta!”, – teigė projekto „Misija Sibiras” vadovė Raminta Kėželytė.

Skaičiuojama, jog per visą tremties laikotarpį iš Lietuvos buvo ištremta daugiau nei 131 000 gyventojų, dar apie 156 000 lietuvių buvo įkalinta. Visoje Lietuvoje Gedulo ir vilties diena žymi Sovietų Sąjungos vykdytų masinių Lietuvos gyventojų trėmimų į Sibirą pradžią.

Laikraščio „Utenos diena” ir „Misija Sibiras” organizatorių inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas