Reorganizuojamos trys profesinio mokymo įstaigos

Vyriausybė šiandien pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymui reorganizuoti trys profesinio mokymo įstaigas – Alytaus dailiųjų amatų mokyklą, Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklą ir Druskininkų amatų mokyklą. ŠMM profesinio mokymo įstaigų tinklą pertvarko siekdama užtikrinti darbo rinkos lūkesčius atitinkančią profesinio mokymo kokybę ir racionalų profesiniam mokymui skiriamų išteklių naudojimą.

Alytaus dailiųjų amatų mokyklą numatyta prijungti prie Kauno taikomosios dailės mokyklos ir įkurti Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialą. Alytaus dailiųjų amatų mokyklą nuspręsta reorganizuota atsižvelgiant į tai, kad joje mokosi tik 149 mokiniai. Kauno taikomosios dailės mokykla ir Alytaus dailiųjų amatų mokykla yra vienintelės šalyje specializuotos menų švietimo srities profesinio mokymo įstaigos, todėl siekiant optimizuoti mokymo įstaigų valdymo ir racionaliau naudoti profesiniam mokymui skirtas išlaidas, nuspręsta dviejų mokymo įstaigų, orientuotų į vienos srities specialistų rengimą, pajėgumus konsoliduoti.

Įkūrus Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialą, bus užtikrinta didesnė ir geresnės kokybės menų srities profesinio mokymo paslaugų pasiūla ir prieinamumas, sisteminga pagalba specialiųjų ugdymosi poreikių mokiniams.

Šilutėje nuspręsta turėti vieną profesinio mokymo įstaigą, atitinkančią regiono ūkio poreikius ir perspektyvas – prie Šilutės žemės ūkio mokyklos prijungti Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklą. Taip bus atsisakyta besidubliuojančių mokymo programų, visos turizmo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų programos bus sutelktos Šilutės žemės ūkio mokyklos Turizmo skyriuje. Šilutės žemės ūkio mokyklos Žemaičių Naumiesčio skyriuje vykdomos programos bus perkeltos į Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklos bazę, kuri yra šiuolaikiška ir moderni, bus optimaliai užpildytas mokymo korpusas ir bendrabutis, taupomos infrastruktūros išlaikymui skiriamos lėšos. Reorganizavus mokyklas, nenaudojamus pastatus planuojama perduoti savivaldybei.

Siekiant Druskininkuose stiprinti viešbučių, sveikatinimo paslaugų ir viešojo maitinimo specialistų rengimo bazę, Druskininkų amatų mokyklą nutarta reorganizuoti prijungiant ją prie Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro filialo Druskininkuose. Sujungus įstaigas, vykdomos profesinio mokymo programos nebesidubliuos, todėl bus efektyviau panaudojama Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro Druskininkų filialo ir Druskininkų amatų mokyklos infrastruktūra, sutaupyta 15 proc. mokymui organizuoti skirtų lėšų, sumažės infrastruktūros ir personalo išlaikymo išlaidos. Planuojama atsisakyti Druskininkų amatų mokyklos infrastruktūros dalies (apie 500 kv. m iš 2253 kv. m) perduodant Druskininkų savivaldybei.

Siekiant kuo glaudesnio bendradarbiavimo su verslu ir įgyvendinant nuo 2019 m. sausio 1 dienos visa apimtimi įsigaliosiančio profesinio mokymo įstatymo nuostatas, 42 biudžetinės profesinio mokymo įstaigos šiemet bus pertvarkytos į viešąsias, verslo įmonių atstovus kviečiant dalyvauti tiek profesinių mokyklų valdymo, tiek profesinio mokymo turinio formavimo ir paslaugų teikimo organizavimo procese.

Šalyje veikia 70 valstybinių profesinio mokymo įstaigų.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas