Renovacija šiais metais – tikslai ir iššūkiai

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa (toliau – Programa) nežada mažinti tempų. Atnaujinus beveik 2 000 namų patirties įgavo daugiabučių namų administratoriai, projektuotojai bei rangovai. Kokybės priežiūros, viešųjų pirkimų bei kiti procesai nuolat tobulinami, gyventojų pasitikėjimas renovacija nuolatos auga ir tai užtikrina stabilų visos Programos įgyvendinimą.

Atnaujins 313 daugiabučių
Paskutinio kvietimo metu, kada paraiškos renovuoti daugiabučius namus buvo priimamos iki šių metų vasario mėnesio pirmos dienos, yra nustatytas 150 mln. Eur investicijų dydis renovacijos projektams finansuoti, taip pat yra nustatytas 50 mln. Eur valstybės biudžeto lėšų dydis butų ir kitų patalpų savininkams paramai apmokėti. „Buvo gautos net 577 paraiškos iš 50 savivaldybių”, – sakė VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Nijolė Genovaitė Graužinytė. Jos teigimu, sureitingavus paraiškas, buvo sudarytas finansuojamų projektų sąrašas, į kurį pateko 313 planuojamų atnaujinti daugiabučių, ir rezervinis sąrašas, kuriame liko 212 daugiabučių namų. Tokie skaičiai ir buvo prognozuojami. Kai kurios rangovų ar projektuotojų įmonės didžiąją dalį žmogiškųjų išteklių skiria būtent renovacijos projektams, todėl jie ruošiasi ir seka informaciją. Kelerių metų patirtis rodo, kad Lietuvos statybų rinkoje yra realu per metus renovuoti iki 500 daugiabučių namų. Todėl ruošiant kvietimo sąlygas yra įvertinami projektų derinimo, paruošimo ir rangos darbų atlikimo terminai – orientuojamasi per metus įvykdyti realų skaičių projektų. Nebelikus kvotų pateiktų projektų skaičiumi išsiskyrė didieji miestai – Vilnius, Kaunas ir kai kurie mažesni – Trakai, Plungė, Utena, Jonava, Elektrėnai, Švenčionys. Pasak N. G. Graužinytės, viena didžiausių naujovių šiame Programos įgyvendinimo etape yra tai, kad projektavimo ir rangos darbai bus perkami atskirai. „Tikėtina, kad perkant projektavimo darbus atskirai techniniai darbų projektai bus parengti atsakingiau ir atliekant rangos darbus iškils mažesnė klaidų tikimybė. Išvengus jų, tikėtina, kad rangos darbai bus atliekami kokybiškiau”, – pabrėžė BETA specialistė.

Statybininkai pasiruošę
Tiek projektuotojai, tiek rangovai su kiekvienu sėkmingai atliktu daugiabučio namo renovacijos projektu įgyja vis daugiau patirties ir kompetencijų. Paprastai modernizacijos projektų imasi jau tokios patirties turinčios bendrovės, kurios žino, kiek vieno ar kito dydžio namui atnaujinti reikės darbuotojų suspėti į griežtose sutartyse numatytus terminus. Jeigu Programos pradžioje būdavo broko, tai dabar jo vis mažėja, nes renovacijos procesus prižiūrinčios institucijos įgyja vis daugiau patirties ir pataria statybininkams, į ką reikia atkreipti didesnį dėmesį.

Pasak Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidento Daliaus Gedvilo, statybininkai planuoja savo darbų programą ir kuo anksčiau bus patvirtinta ilgalaikė renovacijos strategija, tuo geriau statybos sektorius pasiruoš dirbti modernizacijos projektuose. „Mums svarbu iš valdžios institucijų gauti aiškų patvirtinimą, kiek ir kada namų planuojama renovuoti”, – sakė D. Gedvilas. Jo teigimu, LSA planuoja organizuoti mokymų veiklas. Didelis būrys darbininkų tobulins žinias, kurios reikalingos siekiant atlikti darbus kokybiškai. „Todėl statybos sektorius laukia aiškaus patvirtinimo iš valdžios atstovų apie renovacijos apimtis”, – pabrėžė LSA prezidentas. Pasak jo, taip pat svarbu ir tai, kad pradėtas renovacijos procesas būtų nuoseklus, be pertrūkių, kurių pastaruosius dvejus metus nepavyko išvengti. „Jau dabar reikėtų pradėti galvoti ir numatyti, kas bus po 2020 metų, kada baigsis Europos Sąjungos struktūrinės paramos laikotarpis”, – akcentavo D. Gedvilas.

Daugiabučių namų administratoriai, projektuotojai bei statybininkai įgyja vis daugiau patirties, tai lemia gerėjančią renovacijos kokybę ir gyventojų pasitikėjimą Programa.

 

 

 Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas