JAV kariai supažindinti su Lietuvos pajėgumais naikintuvų nelaimės atveju

Oro policijos misiją nuo rugsėjo pradėję Jungtinių Amerikos Valstijų karinių oro pajėgų kariai ketvirtadienį supažindinti su Lietuvoje esančiais gelbėjimo pajėgumais lėktuvų nelaimės ar avarinės situacijos atveju.

„Oro navigacijos” Aeronautikos gelbėjimo koordinacinio centro atstovai ketvirtadienį apsilankė Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose. Centro viršininkas Vytautas Vaižmužis ir jo pavaduotojas Arūnas Repšys misiją vykdantiems svečiams iš JAV pristatė Aeronautikos gelbėjimo koordinacinio centro veiklą, papasakojo apie Lietuvos turimus gelbėjimo pajėgumus, naikintuvų pilotams patekus į nelaimę.

Susitikime su Baltijos šalių tarptautinių oro uostų ir gelbėjimo tarnybų atstovais taip pat buvo aptarti numatyti veiksmai, kurių būtų imtasi naikintuvams priverstinai tupiant Lietuvos, Latvijos ar Estijos tarptautiniuose oro uostuose. Diskutuota ir apie kitas galimas nestandartines situacijas oro policijos misijos metu.

„Oro navigacijos” Aeronautikos gelbėjimo koordinacinis centras veikia visą parą ir rūpinasi gelbėjimo darbų organizavimu lėktuvams patekus į nelaimę Lietuvos Respublikos teritorijoje ir jai priskirtuose teritoriniuose vandenyse. Centras gauna informaciją iš avariją ar nelaimę patyrusių orlaivių ar laivų, iš Vilniaus regiono skrydžių valdymo centro, Jungtinio gelbėjimo koordinacinio centro Norvegijoje, taip pat kitų juridinių bei fizinių asmenų. Nelaimės atveju pagal iš anksto suderintą ryšio schemą centras apie įvykusią avariją informuoja kitas Lietuvoje veikiančias paieškos ir gelbėjimo tarnybas, organizuoja ir koordinuoja gelbėjimo darbus.
Pagal tarptautinę teisę, jeigu orlaivio ar laivo avarija įvyksta pasienio ruože, kaimyninės šalys įsipareigoja padėti viena kitai. Kaimyninių valstybių koordinacinių centrų prašymu jos siunčia paieškos ir gelbėjimo pajėgas bei techniką.

Pastaruosius dvejus metus iš Lietuvos misiją vykdydavo keturi sąjungininkų naikintuvai, JAV atsiuntė 7 naikintuvus. Misija buvo sustiprinta likus dviem savaitėms iki Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų „Zapad”.

JAV karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvauja penktą kartą. Misijoje JAV dalyvauja su septyniais naikintuvais F-15C  „Eagle” ir  maždaug 140 karių iš 48-osios naikintuvų eskadrilės, JAV „Lakenheath” bazės, dislokuotos Jungtinėje Karalystėje.
Misiją baigę Lenkijos karinių oro pajėgų kariai oro erdvės apsaugą vykdė su keturiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon”.

VĮ „Oro navigacija” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas