Utenos krašto peizažai sužavėjo šiauliečius

Šių metų birželio mėnesio pabaigoje garsiojoje „Laiptų galerijoje” Šiauliuose buvo atidaryta Utenos rajono meno ir kultūros premijos laureato Adolfo Sinkevičiaus fotografijų paroda „Utenos krašto peizažai”, kuri veiks iki rugpjūčio 3 d. Autoriaus teigimu, tai pažintinė skirtingų Utenos krašto vietovių įvairiais metų laikais fotoaparatu užfiksuotų meninių fotografijų sintezė, vienu metu papildanti viena kitą, įvairiais rakursais žvelgianti į žiūrovą.

A. Sinkevičiaus fotografijose – ne tik Rytų Aukštaitijos įvairiaspalvė gamta, kalnai ir kalneliai, piliakalnių didybė, ežerų akys… Šie vaizdai labai neįprasti šiauliečiams – žmonėms, gyvenantiems lygumose. Paroda patraukli savo neeiliniu žvilgsniu, kuris aukštaitį mažai stebina, o žemaitį užburia noru pamatyti ir įvertinti mūsų gimtosios šalies įvairiaspalvį peizažą.

Uteniškiams puikiai pažįstamą fotografą A. Sinkevičių, greitai švęsiantį 60 metų jubiliejų, galima vadinti fotomenininku dėl veiklos, susietos su daug metų rankose nešiojamu fotoaparatu. Jis – daugelio parodų dalyvis ir autorius, kelių išleistų fotoalbumų „Utenos kraštas” (2006 m.), „Utenos apylinkės” (2008 m.), „Utena – mūsų miestas” (2011 m.), „Baltas Paukštis virš Aukštaitijos ir Latgalos. Utena – Preili” (2013 m.), „UTENA. Miesto spalvos” (2015 m.) autorius. Fotomenininkas – žmogus, pasaulį matantis per tam tikrą langą, stebintis jį per fotoaparato objektyvą ir neretai sustabdantis akimirkas, kurios jau nebegrįš, sustabdantis gamtos vaizdą, kuris po akimirkos bus kitoks. Fotomenininku gimti neįmanoma, tik per daugelį metų išugdytas pastabumas atveria fotografijos vertintojui naujus lobius. Beveik prieš 60 metų gimęs šalia Zarasų, A. Sinkevičius visą laiką buvo supamas nuostabios gamtos. Kaip sakė parodos autorius, jis visada grįžta į vaikystę, kai dar būdamas gal 10 metų susipažino su tų laikų pradžiamoksliu fotoaparatu „Smena”. Vėliau įsigijo rimtesnį veidrodinį „Zenit” fotoaparatą, kuris dar labiau suartino su fotografija, todėl ir pasirinko profesionalaus fotografo kelią – baigė tuometinį Vilniaus technologijos technikumą (dabar – Vilniaus dizaino kolegija). Meninę fotografiją A. Sinkevičiui dėstė garsus šalies fotomenininkas Rimantas Dichavičius.
1981 m. baigęs fototechnikos studijas atvyko į Uteną ir gyvena iki šiol. Šiuo metu dirba Utenos kultūros centre fotografu. A. Sinkevičius yra surengęs personalines parodas Utenoje, Zarasuose, LR Seime, ne kartą buvo daugelio grupinių parodų visoje šalyje dalyvis, tradicinės fotografijų parodos „Žirgas fotografijoje” Dusetų dailės galerijoje dalyvis. Įdomios tarptautinio liaudiškos muzikos ir šokių festivalio „Ežerų sietuva”, kuris Aukštaitijoje rengiamas nuo 1995 metų, fotografijos.
Iki kito mėnesio pradžios Šiauliuose veikiančioje parodoje A. Sinkevičius norėjo parodyti Rytų Aukštaitijos kraštą kitu rakursu, be žmonių (tiesa, vienoje fotografijoje prie Kirdeikių bažnyčios yra žmogaus figūra). „Ši paroda daugiau pažintinė, pristatau šiauliečiams savo kraštą. Mums – viskas matyta, bet išreikšta kitaip. Kai pavyksta nauji rakursai, kurių ieškai ir kuriuos randi, smagu nuspausti fotoaparato užraktą, – parodos atidaryme atviravo fotomenininkas. – Gamtoje lyg ir nieko naujo, bet viskas skirtinga. Daug kas priklauso nuo metų, paros laiko, o apšvietimai lemia peizažo fotografiją.”
Šioje parodoje parinkta fotogeniška, graži gamta. Pasak autoriaus, norisi ją fotografuoti įvairiu laiku. „Džiugina nenuobodus peizažas. Yra viena fotografija, kurioje – visi Lietuvos peizažui būdingi bruožai: piliakalnis, kryžius ir t. t. Toje nuotraukoje telpa labai daug, – pastebėjo A. Sinkevičius. – Man norisi parodyti aukštaitišką dvasią ir tai, kad mūsų krašte yra piliakalnis, sena sodyba, nes visa tai nyksta.” A. Sinkevičiaus fotografijose tarp kalvų netikėtai išnyra bažnyčių bokštai, atsiveria mėlynos ežerų akys, žvilgsnis sustingsta kalvotose Aukštaitijos tolių erdvėse.
Su nostalgija parodos autorius prisimena kiek ankstesnį laiką, kai visi fotografai laboratorijose kaip kokie burtininkai, pamerkę popierių į tirpalą, laukdavo nuotraukos… „Dabar fotografija pasidarė prieinama visiems, kompiuteriai pilni įvairaus šlamšto ir nuotraukos žmonėms pradeda atsibosti. Ateina laikas, kai žmonės vertina tikrą fotografiją ir renkasi, ką fotografuoti”, – pastebėjo A. Sinkevičius.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas