Geriausius šalies tautodailininkus karūnuos Jonavoje

Šimtametes senųjų amatų tradicijas tęsiantys kūrėjai Trijų karalių dieną rinksis Jonavos kultūros centre – čia vyks respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas” laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės. Pirmųjų vietų laimėtojai – po vieną vaizduojamosios, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą – bus apdovanoti simboliniais aukso vainikais kaip geriausi 2016 metų liaudies meistrai.

Regioninės „Aukso vainiko” parodos, kasmet rengiamos visose Lietuvos apskrityse, atskleidžia gana plačią tradicinių liaudies dailės šakų panoramą. Dvyliktieji konkurso metai pradžiugino įspūdingomis skulptūros kolekcijomis. Tradicinių sakralių siužetų, kuriems nuo seno pirmavaizdžiais tarnavo didelės meninės vertės bažnytinės dailės kūriniai, atgimimas atgaivino ir pasaulietinę liaudiškąją skulptūrą.
Sparčiai traukiantis senajai primityvistų kartai, vis daugiau atsiranda mėgėjų tapybos, kurios autoriai siekia akademiškesnės formos. Gausiai regioninėse parodose savo kūrybą eksponuojantys karpytojai taip pat demonstruoja šio žanro permainas, aiškesnį kūrinių skirstymą į dekoratyvinius dirbinius (užuolaidėlės, ornamento motyvai, atvirukai) ir siužetinius kūrinius, kuriuos galima prilyginti grafikai.
Kryždirbystė šiame konkurse pristatoma fotografijomis. Itin išsiskyrė šiemet Panevėžio apskrities paroda, kurioje savo sukurtus paminklus pristatė net penki puikūs meistrai.
Kaip visada gausiai atstovaujami taikomosios dailės žanrai. Regioninėse parodose eksponuota nemažai vertingų velykinių margučių kolekcijų. Gausu ir šiaudinių sodų – šis žanras vis dar išgyvena pakilimą ir netgi tam tikrą evoliuciją, krypstančią į vis sudėtingesnes formas ir didesnius matmenis. Neatslūgo domėjimasis riešinėmis: šiandien mezgamos raštų sudėtingumu ir įvairove jau gerokai pranoko senąsias, mūvėtas kaime. Šiemet greta riešinių buvo pateiktos ir įdomios raštuotų pirštinių kolekcijos, galbūt pranašaujančios taip lauktą jų atgimimą. Tarp regioninių parodų laimėtojų pateko ir keramikos, kalvystės, juvelyrinių dirbinių, taikomosios medžio drožybos meistrai.
Kasmet apie 500 tautodailininkų pristato savo kūrinių kolekcijas visuomenei. Geriausi jų, įveikę savivaldybių ir regioninius turus, pasirodo Lietuvos nacionalinio kultūros centro kaskart vis kitoje Lietuvos vietoje organizuojamoje respublikinėje parodoje. Šiais metais „Aukso vainiko” laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės vyks sausio 6 dieną Jonavos kultūros centre.

Lietuvos liaudies kultūros centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas