Dokumentiniame filme – Marianos Veriovkinos gyvenimo ir kūrybos detalės

Liepos 14 dieną 19 val. uteniškiai kviečiami į dokumentinį filmą „Mariana Veriovkina: Aš gyvenu tik akių dėka”, kuris bus rodomas Utenos kino namuose „Taurapilis”.

Portalo udiena.lt skaitytojams pateikiame trumpą Lietuvos dailėtyrininkės, humanitarinių mokslų daktarės Laimos Laučkaitės šio filmo anotaciją.

 

Filmas pasakoja apie žymią vokiečių tapytoją Marianą Veriovkiną (1860-1938 m.), kilusią iš rusų aristokratų. Ji užaugo ir pradėjo kurti Vyžuonėlių dvare prie Utenos, mokėsi Vilniuje bei Peterburge pas garsų tapytoją Ilją Repiną ir XIX a. pabaigoje tapo pripažinta dailininke. Sulaukusi 32 metų, ji išvyko į Miuncheną, kur liko gyventi. Ten nustojo tapyti, pasišventė kito dailininko, savo draugo Aleksejaus Javlenskio meniniam ugdymui. Patyrusi savo pasirinkimo klaidingumą, ji vėl grįžo prie kūrybos ir pakilo tarsi feniksas iš pelenų. Nuo 1906 m. ėmė tapyti paveikslus, pasižyminčius simboline prasme, ryškiomis spalvomis, dramatiška, mistine nuotaika. Šiandien Vakarų Europoje Veriovkina laikoma viena pirmųjų ekspresionizmo dailininkių, modernizmo klasike. Nuo 1914 m. iki iki mirties dailininkė gyveno Askonos mieste (Šveicarija). Filme Vyžuonėlių dvaras parodytas kaip dailininkės rojus, jos mylima jaunystės vieta. Filme dalyvauja: dailininko Pauliaus Klee anūkas Aleksandras Klee, dailininko Aleksejaus Javlenskio anūkė Angelica Jawlensky, Piotro Veriovkino anūkas Vladimiras Korcinskis, Marianos Veriovkinos muziejaus Askonoje direktorius Efremas Beretta, dailės istorikė Laima Laučkaitė ir kiti. Marianos Veriovkinos rolę atlieka aktorė Lena Stolze.
Režisierė Stella Tinbergen (Vokietija). Filmo trukmė 83 min., subtitrai lietuvių k.
Primename, kad jau tapo tradicija liepos mėnesį kūrybingiems žmonėms atvykti į Utenos rajone esantį žymios menininkės Marianos Veriovkinos dvarą ir jo apylinkes. Liepos 8 dieną Vyžuonėlių kaime, Utenos rajone, susirinko dailininkai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos ir Gruzijos į tarptautinį M. Veriovkinos vardo simpoziumą.
Šis simpoziumas baigsis liepos 17 dieną, 14 val. Visi kviečiami pasipuošti gera nuotaika ir atvykti į Marianos Veriovkinos Vyžuonėlių dvarą, kuriame vyks plenero uždarymo renginys – paroda ir koncertas. Paroda vyks senuose dvaro pastatuose. Uždarymo svečiai galės susipažinti ne tik su plenero dalyvių darbais, bet ir su M. Veriovkinos kūryba, jos darbų faksimilės bus eksponuojamos pagrindiniame dvaro pastate.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas