Į Vyžuonėlės pakvies tradicinis pleneras

Jau tapo tradicija liepos mėnesį kūrybingiems žmonėms atvykti į Utenos rajone esantį žymios menininkės Marianos Veriovkinos dvarą ir jo apylinkes. Liepos 8 dieną, penktadienį, Vyžuonėlių kaime, Utenos rajone, susirinks dailininkai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos ir Gruzijos į tarptautinį M. Veriovkinos vardo simpoziumą. Trečius metus simpoziumas toliau švies visuomenę apie istoriškai ir kultūriškai svarbų, turintį tarptautinę reikšmę regiono objektą, kuris šiuo metu nyksta, užuot tapęs kultūros ir turizmo traukos objektu.

Šiame dvare dailininkės kelią pradėjo žymi rusų kilmės vokiečių avangardo tapytoja M. Veriovkina (1860–1938). XX a. pradžioje ji įsijungė į vokiečių dailės aplinką, kartu su bendraminčiais dailininkais Aleksejumi Javlenskiu, Vasilijumi Kandinskiu, Pauliu Klee, Augustu Macke, Franzu Marcu ir kitais įkūrė avangardinę „Mėlynojo raitelio” grupę. Vakarų Europoje Veriovkina išgarsėjo kaip viena pirmųjų ekspresionizmo dailininkių, jos paveikslai pasižymi ryškiomis spalvomis, neramia, dramatiška, mistiška nuotaika. Jos darbų yra Lenbachhauso galerijoje Miunchene, Askonos (Šveicarija) moderniojo meno muziejuje ir kitose kolekcijose užsienyje. Iki šių dienų išliko Vyžuonėlių dvaro parkas, medinis gyvenamasis namas, puoštas ornamentuotais drožiniais, ūkiniai statiniai (karietinė, arklidės, kluonai ir kt.). Išliko ir Marianos Veriovkinos ateljė – vienintelis Lietuvoje XIX a. dailininko ateljė pastatas.
Simpoziumo, vyksiančio liepos 8–17 d., temą „Mariana Veriovkina. Dokumentika” įkvepia Vokietijos režisierės Stellos Tinbergen sukurtas dokumentinis filmas, rodantis menininkės gyvenimą ir kūrybinį kelią, prasidėjusį Lietuvoje, Utenos rajone. Šių metų simpoziumas bus dviejų dalių. Pirmos dalies renginiai vyks Utenoje ir Utenos rajone, antros dalies renginiai spalio mėnesį persikels į Vilnių.
Liepos 14 d., 19 val., organizatoriai maloniai kviečia į Utenos kino namus „Taurapilis”, kuriuose bus demonstruojamas dokumentinis filmas apie Marianos Veriovkinos gyvenimą ir kūrybinį kelią (režisierė Stella Tinbergen, Vokietija), bus galima susipažinti su M. Veriovkinos kūryba jos darbų reprodukcijų parodoje.
Dailininkė, gyvendama užsienyje, dažnai atvykdavo į Vyžuonėles, tapydavo, lankydavosi pas valstiečius, miestelio žydus. Čia ji nutapė didžiulę drobę „Besimeldžiantys žydai”, kurią  labai gerai įvertino dailės specialistai. Šiais metais organizatoriai atiduoda duoklę miestelio buvusiems gyventojams ir į kultūrinę programą įtraukė žydišką akcentą.
Liepos 17 d., 14 val., visi kviečiami pasipuošti gera nuotaika ir atvykti į Marianos Veriovkinos Vyžuonėlių dvarą, kuriame vyks plenero uždarymo renginys – paroda ir koncertas. Paroda vyks senuose dvaro pastatuose. Uždarymo svečiai galės susipažinti ne tik su plenero dalyvių darbais, bet ir su M. Veriovkinos kūryba, jos darbų faksimilės bus eksponuojamos pagrindiniame dvaro pastate.
Renginio muzikinėje programoje skambės tradicinė žydiška muzika, kurią atliks „Rakija Klezmer Orkestar”.
Liepos 25–rugpjūčio 29 d. plenero darbų paroda bus eksponuojama Utenos kraštotyros muziejuje.
Visi renginiai nemokami. Plenere dalyvauja Loreta Zdanavičienė, Ričardas Zdanavičius, Arvydas Šaltenis, Sigita Maslauskaitė, Romualdas Balinskas, Saulius Dastikas, Andrius Surgailis, Lilija Puipienė, Edita Rakauskaitė, Virgis Ruseckas, Rita Škarnulienė, Irina Osleja (Latvija), Marianne Gielen (Vokietija), Beka Bolkvadze (Gruzija) . Iš plenero metu sukurtų kūrinių formuojama Marianos Veriovkinos draugijos kolekcija.

Plenero organizatorių inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas