Konkursas „Išausta tapatybė“ atskleidė lietuvių susidomėjimą tautiniu kostiumu

Karštą sekmadienio vakarą į Bernardinų sodą pasigrožėti ypatingu tautos ir valstybės simboliu – nacionaliniu kostiumu – rinkosi vilniečiai ir miesto svečiai. Prie muzikinio fontano vyko Lietuvos liaudies kultūros centro surengtas tautinio kostiumo konkurso „Išausta tapatybė“ finalas.

Renginio žiūrovai turėjo progą iš arti pamatyti dailius, puošnius, visų regionų lietuvių drabužius, kuriuos demonstravo per 170 konkurso finalininkų, išgirsti kostiumų kūrimo istorijas, nes kiekvienas rūbas – tarsi meno kūrinys, reikalaujantis daug kruopštaus rankų darbo, kantrybės bei kūrybiškumo. Puikiai renginio režisieriaus Daliaus Abario parinktoje kostiumo istoriją ir šiuolaikinį žiūrovą suartinančioje aplinkoje dalyvių pasirodymai su režisieriaus padėjėjos Gintarės Čepukonytės pagalba buvo jautrūs ir šmaikštūs, skleidžiantis pasitikėjimą savo aprėdais ir šventiški, o tam tikri scenografijos elementai bei rekvizitai liudijo lietuvių praeities ir dabarties ryšį.
Organizatoriai džiaugėsi sulaukę daugybę paraiškų ir įspūdingų tautinių kostiumų nuotraukų iš visos Lietuvos. Konkurso nugalėtojus rinko specialistų, žymių visuomenės ir kultūros žmonių vertinimo komisija: režisierius Vytenis Pauliukaitis, drabužių dizainerė, Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros profesorė Jolanta Talaikytė, liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė, jaunas perspektyvus aktorius ir režisierius Paulius Markevičius, dailėtyrininkė dr. Teresė Jurkuvienė. Drabužiai buvo vertinami pagal tai, kaip jie atitinka vieną ar kitą istorinį laikotarpį, regioną, kokia jų dalių – audinių, rankdarbių ir siuvinių – kokybė.
Dalyviai varžėsi keliose kategorijose: prizas už „Geriausius šeimos tautinius kostiumus” atiteko Garnių šeimai iš Kauno, „Geriausio moteriško tautinio kostiumo” apdovanojimą gavo Birutė Nemčinskienė, taip pat kaunietė, o „Geriausio vyriško tautinio kostiumo” – anykštietis Vilius Paškevičius, kategorijoje „Vaikiškas tautinis kostiumas” šauniausiai pasirodė vilnietė Ieva Šivickaitė, „Geriausiais bendrijos tautiniais kostiumais” paskelbti klaipėdiečių Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų draugijos drabužiai, kategorijoje „Geriausi mėgėjų meno grupės tautiniai kostiumai” komisijos sprendimu nugalėtoja pripažinta tautinių šokių grupė „Ąžuolas” iš Garliavos, o už „Geriausius folkloro grupės tautinius kostiumus” buvo apdovanotas folkloro ansamblis „Seluona” iš Zarasų. Pastebėti bei įvertinti buvo ir žiūrovai, atėję į renginį su savo tautiniais drabužiais – jie buvo apdovanoti organizatorių prizais.
Visą reginį lydėjo originali, vientisa world music stiliaus kompozicija, kurios sumanytojas ir kūrėjas Saulius Petreikis – išskirtinio talento atlikėjas, grojantis įvairiausiais pučiamaisiais ir kitais muzikos instrumentais – nuo profesionalių iki įvairių tautų liaudies. Didesnė dalis skambėjusių kūrinių – naujai sukurti, o juos su S. Petreikio grupe – Andriumi Kairiu (mušamieji), Donatu Petreikiu (saksofonas, gitaros), Raimundu Dauginu (klavišiniai) ir Vytautu Mikeliūnu (smuikas) – visiškai naujame, netikėtame amplua atliko Ieva Zasimauskaitė, Karolis Ramoška, taip pat Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinis ansamblis „Jazz Island”, dainininkės Rasa Serra ir Loreta Sungailienė.
Pasitikdamas 2017-uosius, Tautinio kostiumo metus, ir skatindamas visuomenę domėtis nacionalinių drabužių prigimtimi, kultūrine bei menine jų verte, Lietuvos liaudies kultūros centras Tautinio kostiumo konkursą surengė jau antrą kartą.

Lietuvos liaudies kultūros centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas