Neretušuota, nespalvota Lietuva fotografijose

Utenos kraštotyros muziejuje vasario pradžioje atidaryta vilniečio fotografo, žurnalisto Valentino Juraičio fotografijos paroda PROVINCIJA. Šioje parodoje savitai suskamba nespalvota fotografija, socialiniai portretai ir Rytų Aukštaitijos kraštui nebūdinga Mažosios Lietuvos architektūra.

Fotografijų ciklą „Gurbšilio žmonės” V. Juraitis pradėjo kurti 2000 metais, jis siekė fotoaparatu užfiksuoti dviejų amžių sandūrą ir pokyčius visuomenėje. Ta – vietovė Gurbšilio mišką supantys kaimai Vilkaviškio rajone.
Fotomenininkas lankydamasis kaimo vietovėse fiksuoja besivystančio kapitalizmo bruožus. Pastebi, kad tuomet, kai Vilniuje ir kituose šalies centruose tvyro postmodernistinė dvasia, didžioji Lietuvos kaimo dalis gyvena ikiindustrinį, etnografinį gyvenimą, kur ryškus tautinis ir etninis identitetas.
Fotografijose – dvi Lietuvos.
Kita parodos fotoserija – Nadruva. Tai Kristijono Donelaičio gimtinės apylinkės, kur iš poeto laikmečio išliko tik bažnyčių sienos ir bokštai, akmenys ir seni ąžuolai. Fotografijose – Tolminkiemis, Vatarkiemis, Gumbinė, Rominta, Stalupėnai ir kitos Mažosios Lietuvos vietovės, jų architektūra.
Regionas senuoju etnografiniu pavadinimu ,,Nadruva” aprėpia kelis dabartinės Kaliningrado srities rajonus Gumbinės (Gusevo), Stalupėnų (Nesterovo), Darkiemio (Ozersko) ir kt. Tai senosios prūsų genties nadruvių žemės. Čia gimė ir ilgus metus gyveno lietuvių poetas K. Donelaitis.
Fotografijomis iš tų vietų siekiama pilniau atskleisti K. Donelaičio reikšmę mūsų kultūrai, supažindinti kaimynus su tuo, kad šioje žemėje buvo daug lietuviškumo, čia gimė mūsų raštija, pirmoji knyga, pirmasis laikraštis.
Pasitelkiant Nadruvos krašto peizažą, išlikusios senosios architektūros fragmentus, Donelaičio žemės žmonių būsenas, knygos, rašto motyvus pervedant į fotografijos kalbą, autorius siekia sukurti atminties motyvus įvesti K. Donelaičio laikų atributikos, elementų ir tuo būdu iliustruoti pasitelkiant naujas formas, tarsi populiarindamas ir dar kartą paskatindamas paskaityti ar bet bent pavartyti poemą ,,Metai”.
Parodos autorius yra išleidęs fotoalbumus „Plikomis akimis”, „Nadruva”. Porą dešimtmečių fotografuodamas kaimą, provinciją siekia parodyti, kad žmogaus dvasinis gyvenimas iš esmės netapo lengvesnis ar paprastesnis.
V. Juraitis yra fotografijų žurnalo „Vyzdys foto/ video” redaktorius ir leidėjas, taip pat nemažai fotografuoja Aukštaitijos kraštą, yra išleidęs knygas „Pasivaikščiojimai po Utenos kraštą”, prieš kelis metus – „Ignalina lelijos žiede”.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Valentino Juraičio ir Vytauto Ridiko nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas