Išleista „Lietuvių liaudies smuiko muzikos antologija“

Lietuvos liaudies kultūros centro leidinių serijoje „Gyvoji tradicija” – naujas DVD „Lietuvių liaudies smuiko muzikos antologija”.

Išsamioje etnomuzikologės dr. Gailos Kirdienės parengtoje rinktinėje pirmą kartą skelbiami tradicinio smuikavimo vaizdo įrašai iš Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Žemaitijos. Pristatomas gausus ir įvairus tradicinis repertuaras smuikui, skirtingi smuikavimo stiliai ir jų raida. Įrašai daryti nuo 1988 metų. 48 liaudies smuikininkai pagriežė 140 kūrinių: įvairių tradicinių šokių, maršų ir dainų. Atkreiptas dėmesys ir į smuikavimą šokėjams, gana daug nufilmuota styginių ansamblių.
Antologija gali būti ir išsamus mokslinių tradicinio smuikavimo regioninių ypatumų tyrimų šaltinis, ir puiki jaunųjų kartų tradicinės smuiko muzikos atlikėjų ugdymo(si) priemonė, įkvepianti juos smuikuoti tradiciškai ir stilingai.
Lietuvos liaudies kultūros centras svariai prisideda prie įvairių nematerialiojo kultūros paveldo sričių gyvavimo ir sklaidos šiuolaikinėje kultūroje, modernaus žmogaus savimonėje. Leidžiamoje serijoje „Gyvoji tradicija”, kurią sudaro knygos, garso, vaizdo (pastarieji – lietuvių ir anglų kalbomis), elektroniniai leidiniai, siekiama kultūros paveldu besidominčiai Lietuvos ir užsienio visuomenei parodyti būdingiausias ir vertingiausias lietuvių tradicijas, liaudies meno ir kūrybos rūšis. Jau išleisti šie serijos DVD: „Lietuvių tradiciniai dailieji amatai”, „Lietuvių tautinis kostiumas”, „Lietuvių tradicinės dainos, muzika, šokiai”, „Lietuvių tradiciniai valgiai”, „Lietuvių kalendorinės šventės”, „Lietuvio namai”, „Lietuvių tradicinės vestuvės”, „Ūcia lylia”, „Lietuvių tikėjimai ir žinios apie sveikatą” ir jau minėtoji antologija.

Gailos KIRDIENĖS ir Vidos ŠATKAUSKIENĖS

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas