Prasidėjo antrasis „Klausinėjančių menų“ etapas

Pažadinti tai, kas jau sukurta

Utenos meno centre prasideda antrasis kuruotų rezidencijų programos „Klausinėjantys menai” etapas. Antrajame rezidencijų programos etape liepos–rugpjūčio mėnesiais dalyvaujantys menininkai tyrinėja Utenos regiono viešųjų erdvių sampratą, siekia ją praplėsti ir padėti suprasti, kad menas gali peržengti galerijų, meno ir kultūros centrų ribas ir aktyviai veikti viešoje miesto erdvėse, keldamas aktualius klausimus, suteikdamas erdvėms naujus gyvavimo scenarijus ir vertę.

 

Liepos 29 dieną Utenos meno centre, Leliūnuose, vyko paskaita-pokalbis apie viešąsias erdves ir viešumą. Projekto vadovė Kristina Jakubauskaitė-Veršelienė pakvietė meno mylėtojus į antrojo kuruotų rezidencijų programos „Klausinėjantys menai” etapo pradžią su kviestiniais lektoriais Jolanta Marcišauskyte Jurašiene, Tautvydu Bajarkevičiumi ir lektoriumi anonimu.
Lektorė Jolanta Marcišauskytė Jurašienė pasidalijo savo įžvalgomis tema „Viešosios erdvės diskursas: įvairios prakalbinimo ir įženklinimo praktikos”. 109 sostinės skulptūras knygoje aprašiusi menotyrininkė akcentavo, kad visi istoriniai laikotarpiai palieka savo pėdsakus paminkluose ir visa tai formuoja eklektišką miesto veidą. Pažadinti tai, kas jau sukurta – toks raginimas skambėjo paskaitoje, kviečiant nesustabarėti ties postamentais, rasti įvairių, alternatyvių būdų žadinant savojo miesto istoriją. Kas žino, gal netrukus ir Utenoje, prisiartinus prie miesto paminklinio akmens, ekskursantui į telefoną paskambins Vaidilutė, menanti paslaptingus Utenio laikus?
Vėliau Utenos meno centre vyko paskaita–diskusija „Perklausa, seansas, transliacija ir kitos viešo klausymo formos”. Lektorius Tautvydas Bajarkevičius pakvietė paskaitos dalyvius susimąstyti apie atmosferiškumo reikšmę garsų pasaulyje. Įvairūs performansai, kameriniai muzikos klausimai, įdomiai parinktos koncertų erdvės suteikia kitokią bendravimo kultūrą, leidžiančią klausančio pasąmonei sulieti su gamtos, miesto ir instrumentų derme. Sielos alsavimą galima išgirsti tik nurimus, susiliejant su daugialype atmosfera, kurią lektorius siūlė rinktis nebijant eksperimentuoti jungiant skirtingų kontekstų menus, primindamas radijo teatro magiją ir medijų galimybes. Vėliau paskaitos dalyviams buvo pasiūlyta improvizuota muzikos perklausa, kurioje susiliejo fortepijono akorduose tiksintis laikas, besilydančių laidų tyli melodija, laužo spragsėjimas, atodūsiai ir bundančio miesto garsai. Lektorius kvietė nesidrovėti renkantis vietas muzikavimui, pasirenkant įvairias erdves, kuriose, tikėtina, susitiks atmintis ir vaizduotė.
Uteniškiai ir miesto svečiai laukiami liepos 30 dieną 19 val. Utenio a. 3, prie Utenos kraštotyros muziejaus į paskaitą–performatyvią ekskursiją „Utenos sakralių erdvių slinktys”. Lektorius anonimas.

Apie programą

„Klausinėjantys menai” kuruotų rezidencijų programa yra Utenos meno centro ir Islandijos Simbahöllin Cultural Venue inicijuotas projektas, suburiantis per 20 įvairių sričių (šiuolaikinio meno, dizaino, garso meno, humanitarinių mokslų) kūrėjų bendram tikslui – tarpdisciplininio meno sklaidai Utenos regione. Klausimų kėlimas gali tapti varomąja kultūrinės kaitos priemone, todėl rezidencijų programoje dalyvaujantys menininkai kvestionuoja, analizuoja ir interpretuoja Utenos regiono gyventojams rūpimas temas ir aktualijas. Kuruotų rezidencijų programos struktūrą sudaro keturi etapai: trys Lietuvoje, Utenos meno centre ir vienas Islandijoje. Kiekvienas etapas turi savo atspirties tašką. I etapas – etnokultūros interpretavimas šiuolaikinio meno ir dizaino priemonėmis. II etapas – viešųjų erdvių analizavimas ir interpretavimas. III etapas – žydų kultūrinio paveldo („Išminties knygų”) apmąstymas. IV etapas – rezidencijų programa Islandijoje. Rezidencijų metu sukurti kūriniai bus pristatomi Utenoje, Anykščiuose, Molėtuose, Zarasuose. Ignalinoje, Visagine ir Islandijoje. Taip pat rezidencijas lydi visuomenei atviri seminarai, edukacinės dirbtuvės, ekskursijos, konferencija.

Utenos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas