Geriausi Lomotyros instituto įkūrėjo darbai – gimtajame mieste

Fotografijos entuziastai, prijaučiantys dinamiškai lomografijos krypčiai, šią vasarą žvelgs Utenos kryptimi. Būtent gimtasis autoriaus miestas pasirinktas pirmajai Lomotyros instituto įkūrėjo Manto Pelakausko personalinei parodai „Miglą Pasitinkant”.

Pasak parodos organizatorių, šis pasirinkimas nėra vien duoklė autoriaus biografijai. Nuolat atrasti kitų nepastebimą kasdienybės grožį yra lomografijos esmė ir vienas svarbiausių paties Manto Pelakausko kūrybos variklių: pabėgti nuo didmiesčio šurmulio, leistis į kelionę vakar dienos takais ir žvelgti plačiau nei siūlo stačiakampis nuotraukos rėmelis – to linkima visiems parodos lankytojams, tarp kurių tikimasi matyti ne vien uteniškius.
„Daugumai Utenos gyventojų tai bus pirmoji pažintis su lomografija, tačiau autoriaus fiksuojami objektai yra atpažįstami iš kasdienybės ir nuotraukose atgyja įdomia, šiek tiek nostalgiška lomografijos kalba. Kartu tai ir šiuolaikinės Lietuvos refleksija kraštiečio, gimusio ir augusio mūsų mieste, akimis”, – sako Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė.
Šviesiose ir moderniose bibliotekos patalpose geriausi Manto Pelakausko darbai suskirstyti į keturias tematines grupes: „Sava vieta”, „Valdžia ir galia”, „Kasdienybės etiudai” ir „Laukianti”.
Apie parodos „Miglą pasitinkant” pavadinimą jos kuratorius Norbertas Paradauskas kalba šmaikščiai – pirmas įspūdis susidūrus su tokia išplaukusia estetika yra būtent migla.
„Toje migloje Pelakauskas sugeba fiksuoti pačias įvairiausias kasdienybės temas, kurios jam yra laikinumo simboliai, tačiau laikinumas čia – ne vien prisiminimų nuotrupos. Ypatingas autoriaus dėmesys sutelktas ties santykių su moterimi evoliucija. Dviejų žmonių atkartojami ritualai peržengia buities lygmenį ir tarsi veda mus prie numanomos atomazgos”, – sako. N. Paradauskas.
Lomografijos kaip savarankiško fotografijos jūdėjimo istorija skaičiuojama nuo 1991 m., kai keli austrų studentai lankydamiesi Prahoje įsigijo pigius rusiškus fotoaparatus ЛОМО-компакт (LOMO-LCA). Improvizuota fotosesija, išklijuota ant bendrabučio sienos, sužavėjo pačius autorius, kurie netrukus įkūrė Tarptautinę lomografijos draugiją. Šiandien lomografijos bendruomenė yra išsiplėtusi po visą pasaulį.
Mantas Pelakauskas yra Lomotyros instituto įkūrėjas ir Vilniaus dizaino kolegijos dėstytojas. Fotografijos darbų paroda „Miglą Pasitinkant” veiks nuo birželio 6 d. iki liepos 6 d. Uteno A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje (Maironio g. 12).

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas