Muziejų vartai atsivėrė trijose valstybėse

2007–2013 m. Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programa buvo finansuotas projektas „Muziejų vartai”, kuriame kaip partneriai dalyvauja Utenos kraštotyros muziejus, Latgalos regiono plėtros agentūra (Latvijos Respublika), Polocko rajono Vykdomasis komitetas (Baltarusijos Respublika).

Pagrindinis projekto partneris – Latgalos planavimo regionas. Projektas jau baigiamas vasarą, todėl šią savaitę grupė Latvijos Latgalos regiono ir Utenos žurnalistų lankėsi Baltarusijoje, kurioje kartu su Polocko regiono žurnalistų grupe buvo įvertintas šio projekto vykdymas Baltarusijoje.
Kaip aiškino Latgalos regiono plėtros agentūros projekto vadovė Iveta Dubrovska, šiemet besibaigiančio projekto bendras „Muziejų vartai” tikslas buvo skatinti kultūrinį paveldą Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos pasienio teritorijoje. Pasak Utenos kraštotyros muziejaus direktorės Lilijos Jovarienės (ji šiam projektui vadovauja Utenoje), projekto vykdymo metu, kuris buvo pradėtas dar 2013 metais, buvo ir specifinių tikslų. Vienas iš jų – pasirinkta didinti muziejų darbuotojų kompetenciją, kitas – kurti bendrą kultūrinio turizmo produktą, gerinti muziejų ekspozicijas ir infrastruktūrą bei vystyti rinkodaros veiklą, plėtrą ir įgyvendinimą. Bendras projekto biudžetas: 1 428 494,77 euro. ES parama sudaro – 1 285 645,27 euro (90 proc.), arba 4 439 075, 99 lito (90 proc.).
Vykdant projektą buvo įvairių susitikimų ir veiklų, jos, kaip aiškino projekto vykdytojai, beveik įgyvendintos, todėl žurnalistams be spaudos konferencijos, kurioje kalbėjo Nacionalinio Polocko istorijos-kultūros muziejaus-draustinio direktorė Tamara Džumantajeva, jos pavaduotoja moksliniam darbui Tatjana Javič bei šio projekto vadovas Polocke Igoris Zagrekov, buvo parodytos pagrindinės devyniuose Polocko muziejuose įgyvendintos projektinės priemonės. Vyko ne tik ekskursija po seniausią Baltarusijos miestą, aplankyti ir keli muziejai.
Vienas svarbiausių šio projekto tikslų, kaip aiškino Latvijos atstovė I. Dubrovska ir uteniškė L. Jovarienė, sukurtas vieningas bilietas, kurį įsigijus Utenos kraštotyros muziejuje, lankytojai nemokamai juo pasinaudoti galės bet kuriame Latvijos Latgalos regiono ar Polocko muziejuje.
Jau kitą mėnesį žurnalistai bus pakviesti į Latviją, o birželio viduryje Baltarusijos ir Latvijos žurnalistai atvyks į Uteną baigiamajam šio projekto vykdymo uždarymui.
Apie šį projektą ne kartą jau buvo rašyta „Utenos dienoje”, o kito trečiadienio numeryje bus spausdinama publikacija apie šio projekto rezultatus Utenos kraštotyros muziejuje.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas