Naktis muziejuje įsimins istorinės miesto ekspozicijos pristatymu

Gegužės 16-os vakarą Utenos kraštotyros muziejus (toliau – muziejus) lankytojus kvietė į neeilinį renginį, skirtą Tarptautinei muziejų dienai paminėti. Muziejaus svečiai turėjo galimybę susitikti su Utenos miesto istorinės ekspozicijos kūrėjais, pasiklausyti geros muzikos, paganyti akis į teatralizuotus vaidinimus. Patys ištvermingiausi naktinėtojai demonstravo šokio žingsnelius Utenio aikštėje surengtoje gegužinėje. Šeštadienio naktį muziejus dirbo tol, kol išėjo paskutinis lankytojas.

Muziejaus direktorė Lilija Jovarienė dėkojo išskirtinio renginio svečiams, atsitraukusiems nuo pavasarinių darbų ir skyrusiems dalelę savo laiko naujam kultūriniam potyriui. „Šiandien viso pasaulio muziejai švenčia muziejų naktį. Mūsų kolektyvui ši diena ypatinga, nes pagaliau galime pristatyti unikalią Utenos miesto istorinę ekspoziciją, atspindinčią, kaip viskas keitėsi nuo XV amžiaus iki šių dienų”, – su jauduliu balse kalbėjo muziejaus vadovė.
Dizainerė Skirmantė Vaitkevičiūtė – novatoriškos istorinės ekspozicijos idėjos autorė. Sovietmečiu Utenoje augusi moteris prisipažino, kad iki šiol Uteną matė kaip pramoninį daugiabučių gyvenamųjų rajonų miestą, niekuo neišsiskiriantį iš kitų. ,,Pasakysiu atvirai, gavus šią užduotį suglumau, neįsivaizdavau, ką reikės parodyti, ką papasakoti. Pradėjusi dirbti supratau, kad gavau gerą pamoką – ne tik iš naujo susipažinau su gimtuoju miestu, bet ir nugalėjau save”, – žodžių į vatą nevyniojo jauna moteris. Ekspozicija, pasak idėjos autorės, vaizdžiai jungia dvi miesto dalis – išorinę ir vidinę. Išorė – tai pastatai, aikštės, kultūriniai paminklai, vidus – tai miesto dvasia: renginiai, žmonės, jų gyvenimo būdas, užsiėmimai. „Kviečiu visus įvertinti, analizuoti arba patiems savo dovanojamais daiktais pildyti ekspoziciją. Užsukus į „gyvą” muziejų bus galima liesti, tyrinėti, atsisėsti”, – ekspozicijos paskirtį atskleidė S. Vaitkevičiūtė.
Pasak muziejaus vyr. fondų saugotojos Bronislavos Juknevičienės, kuriant istorinę ekspoziciją buvo svarbu pasirinkti vieną temą. „Nusprendėme parodyti kaip nuo XV amžiaus iki dabartinių laikų keitėsi ir augo Utenos miestas. Daugiausiai dirbome prie tekstų, ieškodami informacijos sužinojome ir naujų, negirdėtų faktų”, – aiškino muziejaus vyr. fondų saugotoja. Šventės metu daug dėmesio sulaukė išmanusis terminalas, kuris nuolat bus pildomas naujomis nuotraukomis, tekstais, edukaciniais video filmukais ar žaidimais vaikams. Muziejininkė tikino, kad lankytojai galės pamatyti, kaip anksčiau gyveno žmonės, koks buvo jų darbas ar laisvalaikis, kaip keitėsi miesto gatvės, senoji bažnyčia, dvaras.

Autorės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas