Išrinkti talentingiausi jaunieji folkloro atlikėjai, tarp jų – ir uteniškis Jonas

Baigėsi dvi dienas trukęs Lietuvos vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ nacionalinis ratas. Šiemet geriausiais paskelbti net 49 diplomantai ir 37 laureatai – talentingi mažieji pasakotojai, spalvingai ir meniškai perteikę tarmiškus tekstus, muzikantai, puikiai grojantys tradicinę muziką, jaunieji dainininkai, įtaigiai ir brandžiai atlikę liaudies dainas.

Subūręs vaikus, kuriems nuo mažens ugdoma meilė savo krašto tradicijoms, tarmei, dainoms, muzikai, „Tramtatulis” jau aštuntą kartą keliavo po šalies miestus, miestelius ir kaimus. Konkurso, kurį organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras, bendradarbiaudamas su savivaldybių kultūros, švietimo skyriais bei kultūros centrais, atrankose dalyvavo per tūkstantį gabių Lietuvos vaikų. Šių metų „Tramtatulis” skirtas vieno žymiausių tautosakos rinkėjo ir leidėjo Antano Juškos 200 metų sukakčiai paminėtį, todėl visi galėjo susipažinti su Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejaus parengta ekspozicija, atspindinčia reikšmingiausius jo darbus.
Balandžio 13–14 dienomis Kaune, baigiamajame konkurso rate „sukosi” 260 dalyvių. Jie varžėsi keturių amžiaus grupių kategorijose: pasakojimo, pavienio bei grupinio dainavimo, muzikavimo įvairiais lietuvių liaudies instrumentais srityse. Jauniausiam konkurso dalyviui – ketveri, vyriausiam – 19 metų. Jaunieji atlikėjai publiką stebino įdomiais, turiningais, tradicijų įvairovę ir grožį atspindinčiais kūriniais ir meistrišku jų atlikimu, prigimtiniu folkloro pojūčiu. Atrinkti geriausius vertinimo komisijai buvo itin sudėtinga.
Nominacija „Muzikantų muzikantas” atiteko Jonui Ilčiukui (16 m.) iš Utenos, grojančiam net trimis instrumentais: Peterburgo armonika, cimbolais ir rusiška armonika.
Geriausiais jaunaisiais liaudies dainų atlikėjais pripažinti: Gabrielė Bertašiūtė iš Joniškio, Karolis Parčiauskas ir Valdas Ratkevičius iš Biržų, Erikas Rimša iš Kauno r., Gabija Juškytė iš Kėdainių, Vytė Armonaitė, Evaldas Balsys ir Laurynas Balsys iš Mažeikių, Akvilė Rimkutė, Kotryna Kuliešiūtė ir Paulina Šatkauskaitė iš Plungės, Rusnė Zakaitė, Augustė Klingerytė ir Aušrinė Beržytė iš Telšių, Saulė Miškinytė iš Varėnos, Akvilė Mackonytė, Dorotėja Bernotė ir Rasa Petrošiūtė iš Vilniaus, Gustė Baniulytė ir sutartinių giedotojos Kamilė Kaluinaitė, Giedrė Tutkutė bei Liepa Germanaitė iš Kauno.
Geriausiais pasakotojais tapo: Mėta Siminauskaitė iš Telšių, Vasarė Steponaitytė iš Vilkaviškio, Urtė Burbulevičiūtė iš Lazdijų, Emilis Čeponis iš Pasvalio, Kazimieras Eglynas iš Palangos, Paulius Vaičiulis iš Panevėžio, Živilė Malaškevičiūtė iš Druskininkų.
Meistriškiausiais instrumentinės muzikos atlikėjais paskelbti: skudutininkės Margarita Dicytė, Viktorija Dicytė, Gabija Pavilionytė, Goda Dovydėnaitė, Aistė Tatorytė, kanklininkas Romualdas Vaitaitis, ragininkai Saulius Voras, Valdas Ratkevičius, Ugnius Kairys, Romualdas Vaitaitis ir Karolis Parčiauskas iš Biržų, bandonininkas Vidmantas Paleckis ir kanklininkė Giedrė Tutkutė iš Kauno, smuikininkės Adelė Vozgirdaitė ir Liepa Vozgirdaitė iš Klaipėdos, Erika Švenčionytė iš Prienų, bandonininkas Aleksandras Godelis iš Mažeikių, lamzdelininkas Mykolas Bakula iš Varėnos, skudutininkai Neidas Steponavičius, Toma Bartkutė, Vaiva Dilytė, Ulijona Kulionytė ir Valdonė Lopšaitytė iš Vilniaus.
Į šią kategoriją įeina ir muzikantų, grojančių įvairiais liaudies instrumentais, grupės: Lukas Gedminas, Karolina Zonytė, Jonas Latonas ir Liepa Vozgirdaitė iš Klaipėdos, Matas Dargužis, Jokūbas Beržinis ir Rokas Bomblauskas iš Telšių, Aldas Betingis ir Paulius Petkus iš Šilalės, Dovydas Raudonis, Urtė Šimkutė, Lukrecija Penkauskaitė ir Barbora Bačkutė iš Klaipėdos.
Konkurso „Tramtatulis” laureatų koncertas vyks Ramučių kultūros centro Domeikavos laisvalaikio salėje, laureatų ir diplomantų apdovanojimo iškilmės – Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje. Šventiniai renginiai vyks birželio 8 d.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas