Žiema išvyta iš Utenos: po rinkimų Lašininio vietą užėmė Kanapinis

Nors tikroji Užgavėnių šventė šalyje bus švenčiama kone po savaitės, uteniškiai suskubo žiemą vyti iš savo kiemų paskutinį šio mėnesio sekmadienį: miestelėnai ir svečiai susibūrė Dauniškio ežero pakrantėje. Čia didžiausią valdžią savo rankose laikė Lašininis ir nė kiek nenorėjo nusileisti jo vietą bandančiam užimti Kanapiniui.

Šimtai uteniškių saulėtą ir gaivią vasario 24-os popietę traukė užsigavėti: didele muge, koncertais ir įvairių personažų pasirodymais miestelėnus kvietė Nacionalinė Aukštaitijos sostinės šventė su pavasario valdžios rinkimais, į kuriuos kandidatavo du personažai – Lašininis ir Kanapinis. Agitaciniuose linksmybių kiemuose netrūko daug muzikos, burtų ir žaidimų, kuriuos dovanojo dalyviai iš Užpalių, Vyžuonų, Leliūnų, Daugailių, Sudeikių, Saldutiškio, Kuktiškių ir Tauragnų.
Laukdami pavasario ir vis šiltėjančių orų uteniškiai intensyviai vijo žiemą iš savo kiemų, kepė ir vaišinosi blynais, gėrė karštą arbatą, kartu su Pačkėnų raganomis dalyvavo įvairiuose burtuose, kartu šoko su muzikantais, klausėsi kapelų „Muzikontai ir pa Utenas”, „Sietynėlis”, „Vyturiai”, „Gija”, grupės „Vyšnios” ir atlikėjų Pauliaus Stalionio, Aleksandro Dirmanto bei Radži trankių dainų.
Aplink miestelėnus sukiojęsis Lašininis juos ragino nesižavėti riestainiais ar vafliais, o pirkti riebius lašinius ir blynus. Palei Dauniškio ežerą nusidriekusi Užgavėnių mugė viliojo pačiais įvairiausiais kvapais ir skoniais, tad net išrankiausi pirkėjai turėjo ne tik į ką akis paganyti, bet ir nusipirkus parsinešti į namus…
Užgavėnės – tai paskutinė mėsėdžio diena, žiemos palydų, žiemos išvarymo, daugelio dar vadinama vaisingumo žadinimo, skalsos ir gausumo skatinimo švente. Ji buvo žinoma net ir pagonybės laikais. Seniau ji vadinta Ragučio švente. Ši šventė bus švenčiama kovo 5 dieną likus septynioms savaitėms iki Velykų.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Linos Narčienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas