Valentino dieną uteniškių kraują kaitins magistrai

Penkeri metai žmogaus gyvenime nėra daug, bet kolektyvui tai – graži sukaktis. Vasario 14 dieną Utenos trio „Magistrai“ – fortepijonu grojanti Zita Lukošiūnienė, akordeonininkė Renata Buzėnaitė ir birbynininkas Gediminas Kaušylas – švęs savo penktąjį gimtadienį, kurį kartu paminėti kviečia visus uteniškius ir miesto svečius. Šventė žada būti tikrai įspūdinga, o koncerto akcentas – lietuvių poetų, kompozitorių ir kitų kūrėjų kūryba. Su kolektyvo vadove Z. Lukošiūniene kalbėjomės apie nudirbtus bei planuojamus darbus, gimtadienio šventę ir kitus svarbius dalykus.

Kaip kilo mintis įkurti Utenos trio „Magistrai”?

Trio susibūrė specialiai Valentino dienai, pirmasis mūsų bendrai sugrotas kūrinys taip pat buvo skirtas šiai dienai. Sugalvojome, kad reikia trise kažką pagroti, nuo to pirmojo kūrinio viskas ir prasidėjo. Šią Valentino dieną bus jau penktasis mūsų kolektyvo gimtadienis.

Kodėl trio, suprantama – jūs trise… O kodėl „Magistrai”?

Man kilo tokia idėja, kai reikėjo sugalvoti pavadinimą. Esame muzikos magistrai – toks mūsų išsilavinimas. Visi esame profesionalai, visi mokėmės Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, todėl vieną dieną man šovė tokia mintis ir tapome Utenos trio „Magistrais”.

Kas vienija kolektyvo narius?

Mus vienija noras neužsisėdėti nedideliame mieste ties savo tiesioginiais darbais. Norėjome sukurti kažką nematerialaus, muzikuoti… Mes visą laiką kažką veikiame, esame tokie žmonės. Užbaigiame vieną darbą, iškart imamės kito. Nors mano kolegos jaunesni už mane ir man tinka į vaikus, grodami amžiaus skirtumo nejaučiame.

Kokią muziką atlieka trio?

Pirmasis mūsų kūrinys buvo Argentinos kompozitoriaus Astoro Piacolos tango. Tango šio kompozitoriaus dėka tapo koncertiniu kūriniu, kurį groja dažnas kolektyvas. Didžioji mūsų plataus repertuaro, siekiančio netoli šimto kūrinių, dalis ir yra įvairūs A. Piacolos kūriniai. Latino muzika – pagrindinė mūsų kryptis. Tiesa, bendraujame ir su kitais atlikėjais.
Unikali Vinco Kudirkos programa atsirado iš gražios mūsų pažinties su aktore UNESCO Geros valios ambasadore Virginija Kochanskyte. Ji turėjo „apmestą” literatūrinę V. Kudirkos gyvenimo ir kūrybos programą, o mes įsijungėme ir pridėjome tai, ką jis sukūrė. Tai – aštuoni autentiški instrumentiniai kūriniai, daina „Karvelėli” ir, be abejo, „Tautiška giesmė”. Muziką susiejome su aktorės žingsniavimu per V. Kudirkos gyvenimą, jo kūrybą. Čia skamba ir jo proza, ir satyros, ir eilėraščiai. Su šia programa apvažinėjome nemažą dalį Lietuvos – nuo Dusetų Zarasų rajone iki Kudirkos Naumiesčio Šakių rajone. Pernai išleidome ir solidų dvigubą kompaktinį diską „Netikėtas susitikimas su Vincu Kudirka”.
Pirmąjį savo kompaktinį diską „Tango Utenai” išleidome 2016 metais, jis buvo skirtas miesto 755 metų jubiliejui.

Kaip kolektyvas patobulėjo, ko pasiekė per penkerius gyvavimo metus?

Esame žinomi muzikiniame pasaulyje, išsiplėtė mūsų kelionių geografija. Du kartus dalyvavome Lenkijos Mozūrijos regione rengiamame tarptautiniame vargonų ir kamerinės muzikos festivalyje, į kurį suvažiuoja atlikėjai iš viso pasaulio, čia savo koncertuose sulaukėme antplūdžio. Klausytojams pasirodė įdomus fortepijono, akordeono ir liaudies instrumento – birbynės – derinys.

Kokius iššūkius pasiryžęs priimti trio ateityje?

Turime didelių planų, susijusių su V. Kudirkos projektu. Galbūt šiais ar ateinančiais metais pavyks aplankyti užsienio lietuvius, neįvardiju konkrečiai kur, bet yra ir lietuviškų mokyklų, ir bendruomenių, kurioms, manyčiau, būtų svarbu išgirsti pasakojimą apie vieną iškiliausių Lietuvos istorinių asmenybių. Po Valentino dienos koncerto, po mūsų gimtadienio kartu su V. Kochanskyte, visa galva pasinersime į programos, skirtos Juozui Naujaliui, kūrimą. Kaip žinia, Seimas 2019-uosius yra paskelbęs ne tik Pasaulio lietuvių, bet ir J. Naujalio metais. Manau, jis yra tikrai svarbi ir visapusiška istorinė asmenybė – ir pedagogas, ir kūrėjas, ir dirigentas, ir leidėjas, ir vargonininkas, norime paruošti jam skirtą literatūrinę-muzikinę programą.
Nagrinėdama J. Naujalio asmenybę atradau tokių įdomių dalykų… Pavyzdžiui, kad Utenos rajone vargonais grojo net trys jo mokiniai: Leliūnuose Kazimieras Treinys ir Juozas Gutauskas, o Utenoje – Jonas Banys. Vadinasi, prieš gerą šimtą metų Utenoje buvo tikrai aukštas muzikinės kultūros lygis, kiek žinau, buvo ir chorų, kurie atlikdavo sunkiausius kūrinius.

Kaip įsivaizduojate kolektyvą po dar penkerių metų?

Penkeri metai žmogaus gyvenime – gal ir nedidelis laiko tarpas, bet kolektyvui dešimt metų – visai solidi sukaktis. Ir mus įsivaizduoju solidesnius, vyresnius, pamačiusius pasaulio, sukūrusius dar ne vieną programą. Manyčiau, kad per tuos ateinančius penkerius metus išleisime dar kelis kompaktinius diskus.

Kuo žadate stebinti uteniškius gimtadienio koncerte?

Mūsų penkerių metų gimtadienio koncertas bus labai įvairus. Jokiu būdu neskambės vien tango muzika, atliksime tik vieną kitą tango, kaip užuominą apie mūsų pradžią. Vieną tango sušoks šokėjų pora. Kelis kūrinius atliks mano dukra dainininkė Zelma. Šiame koncerte, ko gero, nuaidės daugiausia lietuviškos muzikos ir poezijos. Aktorė V. Kochanskytė pasakos apie V. Kudirkos meiles, Maironį, J. Naujalį, Kauno pokario muzikinius salonus. Skambės lietuvių poetų eilės, proza, romansai, kuriuos norėsime padainuoti kartu su visa sale. Lietuvoje būta ir yra labai daug talentingų rašytojų, poetų, kompozitorių ir kas gi, jei ne mes, lietuviai, turime prie jų prisiliesti bei nešti žinią ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui. Tikiuosi, kad uteniškiai mus myli ir ateis mūsų paklausyti bei pasveikinti.

Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Jurgita ULKIENĖ
ulkiene@utenosdiena.lt

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas