Utenoje – Gyvosios dokumentikos spektaklis

Mus supantis pasaulis nuolat keičiasi, tuo pačiu keičiamės ir mes, mūsų požiūris į gyvenimą, žmones, toleranciją. Jau supratome, kad turime gerbti ir puoselėti ne tik savo etnines šaknis, bet ir tolerantiškai, pagarbiai priimti kitų tautų, kitos odos spalvos žmones, jų kultūrą, papročius, įsitikinimus.

Nebesižvalgome per petį į neįgaliuosius, o džiaugiamės jų integracija į visuomenines veiklas. Mūsų tautiečiai emigruoja ieškodami laimės, siekdami mokslų užsieniuose, o į Lietuvą atvyksta įvairiausių tautų žmonių. Bendravimo ir kultūrų klimatas šiltėja, bet dar teks nueiti netrumpą kelią iki visiško sąmoningumo.
Į Uteną atkeliauja projekto „Pokytis versle, viešajame sektoriuje, visuomenėje – nauji standartai diskriminacijos mažinimui”, kurio viena iš veiklos krypčių – sąmoningumo didinimo kampanija, siekianti sudaryti sąlygas pažinti diskriminaciją patiriančius žmones per jų žmogiškumo iliustravimą, portretus ir kasdienybės vaizdus, kelti klausimus apie negalią, lytinę ir tautinę tapatybę ir kitus Lygių galimybių įstatyme įtvirtintus pagrindus, renginiai. Šiuo projektu pasakoma, kokia akivaizdi yra žmonių įvairovė: žmonės skiriasi rase, tautybe, etnine priklausomybe, religija, socialine padėtimi, kilme, kalba, amžiumi, lytimi, lytine orientacija, fizine būkle, tikėjimu, įsitikinimais. Žmonių lygybė yra neatskiriama nuo įvairovės suvokimo ir jos priėmimo. Tačiau mūsų išankstinės nuostatos dažnai apriboja galimybę matyti pasaulį atviromis akimis, paslepia unikalius žmonių paveikslus ir patirtis po normatyvo šešėliu. Kiek įvairovės veidų mūsų visuomenėje, kaimynystėje, darbovietėje, savo aplinkoje pastebime mes?
2017 m. pabaigoje mėgėjai ir profesionalai fotografai buvo pakviesti dalyvauti fotografijų konkurse „Įvairovės veidai” ir užfiksuoti įvairovės atspindžius kasdienybėje, realybę, istorijas, (ne)tradicijas, kultūrą, patirtis. Atrinkti dalyvių darbai iki lapkričio 16 d. bus eksponuojami Utenos kultūros centre.
Lapkričio 12 d. 18 val. Utenos kultūros centro didžiojoje salėje vyks gyvosios dokumentikos spektaklis „Įvairovės balsai”, kurio metu renginio herojės, atstovaujančios skirtingas visuomenės grupes, papasakos visuomenei nepriimtinus ir stereotipais apkartintus išgyvenimus, taip atskleisdamos diskriminaciją patiriančių žmonių realybę.
Gyvosios dokumentikos spektaklio „Įvairovės balsai” scenarijaus autorė ir režisierė – Lietuvos rusų dramos teatro režisierė Kornelija Krasilnikovaitė.
Gyvosios dokumentikos žanras Lietuvoje mažai eksploatuojamas, jis reikalauja išskirtinės dramaturgijos, daugiau asmeniškumo, žmonių išpažinties.
Kviečiame pasinaudoti unikalia galimybe susipažinti su gyvosios dramaturgijos kūriniu.
Renginio trukmė – 1.30 val. Renginys nemokamas, skirtas suaugusiems.

Utenos kultūros centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas