Vygaudas Ušackas kviečia prisiminti Borisą Nemcovą

Kauno technologijos universiteto Europos instituto direktorius ambasadorius Vygaudas Ušackas, kino namai „Taurapilis“, A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka ir „Utenos diena“ kviečia į nemokamą Michailo Fišmano ir Veros Kričevskajos dokumetinio filmo apie Borisą Nemcovą „Pernelyg laisvas žmogus“ peržiūrą-diskusiją Utenoje. Filmo pristatyme dalyvaus ambasadorius V. Ušackas.

Ambasadorius V. Ušackas su B. Nemcovu susipažino 1996 metais vienoje iš konferencijų. Kurį laiką abu politikai buvo skirtingose politikos barikadų pusėse, tačiau vėliau tapo draugais. V. Ušackas prie jo kapo sakė atsisveikinimo kalbą. Apie pažintį, draugystę ir politiką ambasadorius pasakos susitikime su uteniškiais prieš filmo demonstravimą.

Boriso Nemcovo biografija atspindi paskutinių 25 metų Rusijos istoriją. Pasakojimas prasideda 1990 metais, kai buvo prognozuojama, kad Nemcovas taps naujuoju šalies prezidentu, ir baigiasi jo nužudymu ant Moskvoretsky tilto, netoli Raudonosios aikštės, už politinės opozicijos palaikymą ir keliamus protestus. B. Nemcovas vienintelis Rusijos politikas, pasižymėjęs dvidešimtajame ir dvidešimt pirmajame amžiuose, jo pasiekimai skaičiuojami nuo žiniasklaidos laisvės iki naftos kainų mažinimo.

Filmo autoriai prodiuseris M. Fišmanas ir režisierė V. Kričevskaja surinko unikalią archyvinę medžiagą, todėl tai nėra įprastas biografinis kūrinys, papasakotas B. Nemcovą pažinojusių žmonių lūpomis. „Pernelyg laisvas žmogus“ – tai B. Nemcovui esant gyvam nufilmuotų intriguojančių siužetų, niekur nerodytos istorinės informacijos ir jo bendražygių prisiminimų sintezė.

Rusijos kino kritikai šiam filmui skyrė geriausio 2017 metų dokumentinio filmo prizą „Baltasis dramblys“, o Rusijos kino teatruose, deja, jis nėra pageidaujamas.

Kino kritikas Gediminas Jankauskas filmą „Pernelyg laisvas žmogus” pakomentavo taip: „Šiemet (2017 m.), prisimenant prieš dvejus metus Maskvos centre nužudyto politiko Boriso Nemcovo metines, sukurti keli filmai apie šį ryškų, charizmatišką Rusijos opozicijos lyderį, su kuriuo liberaliai nusiteikę dabartinio autoritarinio režimo kritikai siejo teigiamų permainų galimybę. Įžūliai paties Kremliaus pašonėje įvykdyta politinė žmogžudystė Rusijoje buvo sutikta prieštaringai. Daug metų menkinusi opozicijos vaidmenį šiuolaikinėje Rusijoje valdžios kontroliuojama žiniasklaida padarė viską, kad padidėtų B. Nemcovo ir visos opozicijos priešininkų arba pagal komandą mylėti arba nekęsti išmokusios „agresyviai paklusnios“ daugumos atstovų gretos. Tačiau po šio brutalaus valstybinio terorizmo akto auga ir B. Nemcovo, ir kitokio Rusijos vystymosi kelio šalininkų armija.“

Filmo pristatymas vyks Utenoje, kino namuose „Taurapilis“, Aušros g. 47, sausio 30 d. (antradienį) 17.30 val. 2016 metais Rusijoje pastatyto filmo originalo kalba – rusų, su lietuviškais subtitrais. Filmo premjera Utenoje nemokama.

Laikraščio „Utenos dienos“ inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas