Pinigų padirbėjai įžūlėja: netikromis kupiūromis atsiskaito net parduotuvėse

Nuo naujos valiutos įvedimo praėjo jau daugiau nei vieneri metai, tačiau šalyje nuolat pasitaiko atvejų, kai bandoma atsiskaityti padirbtais eurų banknotais. Vien šią savaitę Utenos apskrityje užfiksuoti trys atvejai, kai bandyta atsiskaityti, kaip įtariama, netikromis eurų kupiūromis.

Sausio 25-ą apie 16 val. Dusetų miestelyje (Zarasų r.) esančioje parduotuvėje nepažįstamas vyriškis norėjo atsiskaityti, kaip įtariama, padirbta 50 eurų kupiūra, o pastebėjęs, kad pardavėja kažką įtaria, jis nedelsiant pasišalino, banknotą palikęs parduotuvėje. Po šio įvykio pardavėja patikrino praėjusios savaitės apyvartinius pinigus ir ten rado dar du, kaip įtariama, padirbtus 50 eurų banknotus.
Kone identiška situacija įvyko sausio 26 dieną, kai į Salako miestelyje esančią parduotuvę užėjo nepažįstamas vyriškis, kuris norėjo atsiskaityti netikru 50 eurų nominalo banknotu. Vyriškis, pamatęs, kad kviečiami policijos pareigūnai, nedelsiant pasišalino iš parduotuvės.
Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate gautas 60-mečio visaginiečio pranešimas, kad jam prekiaujant Visagino turgavietėje nepažįstamas vyras atsiskaitė taip pat netikra 50 eurų vertės kupiūra.
Komentuodami šią situaciją, kuomet vis daugiau žmonių nukenčia nuo apgaulės būdu jiems įbrukamų netikrų pinigų, policijos pareigūnai teigia, kad gyventojai atidžiau turėtų tikrinti 20 ir 50 eurų banknotus – būtent šių kupiūrų padirbiniai sudaro didžiąją dalį visų padirbtų eurų. Lietuvoje paplitę padirbti eurai turi keletą bendrų požymių, iš kurių galima iškart suprasti, kad banknotai netikri – banknotą reikia pačiupinėti ir pasistengti pajusti, ar popierius šiugžda, ar yra spaudos nelygumų. Pažiūrėti prieš šviesą – turi būti matomi vandens ženklai (arka arba langai, banknoto nominalas, o naujojoje eurų serijoje – deivė Europa), apsauginis siūlelis, (matomas tik pakėlus prieš šviesą), sutapimo ženklas. Galiausiai – pakreipti banknotą ir pabandyti pamatyti hologramą (vaizduojami nominalo skaičiai ir simboliai kinta pakreipus banknotą), blizgančią juostelę (reverse su euro simboliu ir nominalo skaičiumi), spalvą keičiantį nominalo skaičių.
Taip pat policijos pareigūnai rekomenduoja naudoti kiek įmanoma mažesnio nominalo banknotus tuomet, jei atsiskaitoma tokiose prekybos vietose, kur nėra įrangos banknotų tikrinimui, vaizdo stebėjimo kamerų. „Jei parduodate daiktą, prekę pagal skelbimą, sutarėte su pirkėju, kad gausite tam tikrą sumą grynais, siūlome prieš sandėrį susitarti su pirkėju, kad prieš paimant pinigus, juos tikrinsite autentiškumo tikrinimo prietaisais”, – pataria policininkai.
Taip pat svarbu, gavus kelis vieno nominalo banknotus, iš karto sutikrinti, ar jų serijos ir numeriai nėra vienodi. Kelių to paties nominalo banknotų vienodos serijos ir numeriai – pirmas padirbtų banknotų požymis.

Laikraščio „Utenos diena” ir Utenos AVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas