Nusikaltimų mažėja

Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate per 2015 metų 6 mėnesius užregistruotos 1 362 nusikalstamos veikos, t. y. 15,5 proc. mažiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Pareigūnai ištyrė 862 teisės pažeidimus (63,3 proc. visų registruotų teisės pažeidimų). Statistiniai duomenys rodo, kad Utenos apskrityje nusikalstamų veikų ištyrimas yra aukštesnis už šalies vidurkį (55,9 proc.).

 

Šių metų I pusmečio metu buvo pradėti 156 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto artimoje aplinkoje (2014 m. 6 mėn. – 135). Per keturių metų laikotarpį Utenos apskrityje daugiausiai smurto artimoje aplinkoje atvejų buvo 2012 m. – 210. Smurto šeimose mąstai ir toliau išlieka dideli, todėl pareigūnai nuolat vykdo smurto šeimoje prevenciją, atlieka švietėjišką darbą teisinio švietimo, šeimos ir žmogiškųjų vertybių srityse, bendradarbiauja su seniūnais, socialiniais darbuotojais, švietimo įstaigų darbuotojais, sveikatos priežiūros specialistais, lanko ir kontroliuoja socialinės rizikos šeimas.
Daugiausia ikiteisminių tyrimų buvo pradėta dėl vagysčių – 551. Ištirta 150 vagystės atvejų. Per penkerius metus Utenos apskrityje 33 proc. sumažėjo bendras užregistruotų vagysčių skaičius, tačiau gyventojai neturėtų prarasti budrumo. Šiltuoju metų laikotarpiu padaugėja vagysčių iš gyvenamųjų namų, sodybų ir butų. Taip pat ilgapirščiai lengvo grobio ieško ežerų pakrantėse, kuriose paliekamos poilsiautojų valtys. Policija ragina rūpintis savo turtu ir kviečia žymėti vertingus daiktus. Primename, kad daiktų žymėjimas ne tik saugo daiktą nuo vagystės, bet ir vagystės atveju sudaro didesnę galimybę sugrąžinti jį savininkui.
Per I šių metų pusmetį užregistruotos 86 nusikalstamos veikos, susiję su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, o praėjusių metų laikotarpiu – 74. Viešosios tvarkos pažeidimų – 56 atvejai (2014 m. 6 mėn. – 91), ištirtos 48 veikos. Policija primena, kad pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 284 str. 1 d., tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, patyčiomis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
Šių metų pirmojo pusmečio laikotarpiu buvo registruoti 68 sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, per praėjusių metų tą patį laikotarpį – 83 nusikaltimai. Pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai dėl nužudymo, 8 – dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo.
Taip pat nustatyti 338 pažeidimai ekonomikai, verslo tvarkai, intelektinei nuosavybei, finansų sistemai ir prekių, apmokestintų akciziniais mokesčiais, srityje. Alkoholio produktų, tabako gaminių ir degalų paimta mažiau, nei per atitinkamą 2014 m. laikotarpį. Per pirmąjį pusmetį iš nelegalios apyvartos buvo išimti 5 648 cigarečių pakeliai (2014 m. – 12 306), 715,555 litrai alkoholio produktų (2014 m. – 4 538,557 l), 2 898 litrai degalų (2014 m. – 13 723,48 l). Dėl nusikaltimų finansų sistemai pastebimas nusikalstamų veikų skaičiaus mažėjimas: 2015 m. registruotas 61, o 2014 m. – 83 teisės pažeidimai.
Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato teritorijoje nustatyti 29 policijos pareigūnų papirkimo atvejai. Policija primena, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 straipsniu (Papirkimas), asmuo, kuris tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui arba trečiajam asmeniui už pageidaujamą valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.
Dėl sukčiavimo buvo pradėti 95 ikiteisminiai tyrimai, ištirti – 86 sukčiavimo atvejai. Pernai per tą patį laikotarpį buvo pradėti 92 ikiteisminiai tyrimai dėl minėtų veikų. Kadangi pastebimas šių nusikalstamų veikų augimas, norime gyventojams dar kartą priminti: būkite budrūs ir itin atsargiai bendraukite telefonu su nepažįstamais asmenimis, nepaisant to, kuo jie prisistato. Policijos pareigūnai ar kitų tarnybų darbuotojai neprašo pinigų ar elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenų. Sulaukus sukčių skambučių, patariame išlikti ramiems, neskubėti vykdyti skambinančio asmens nurodymų ir prašymų. Raginame gyventojus pakalbėti su savo garbaus amžiaus tėvais, seneliais, kaimynais, pažįstamais ir įteigti jiems vieną labai svarbų dalyką – niekas iš oficialių institucijų nevaikšto į gyventojų namus ir nerevizuoja jų santaupų, taip buvo visais laikais ir visoje Lietuvoje. Jei pastebėtumėte, kad po jūsų gyvenvietę važinėja įtartinas automobilis, kuriame sėdi jums nepažįstami asmenys, kurie užsuka į gyventojų namus, nedelsdami skambinkite policijai bendruoju pagalbos telefonu 112.

Utenos AVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas