Socialinis žmonių saugumas – pirmiausia savivaldybės atsakomybė

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Zarasuose, kur susitiko su bendruomene ir atidarė vaikų dienos centrą „Draugai”, įsteigtą bendradarbiaujant kampanijai „Už saugią Lietuvą”, nevyriausybinei organizacijai „Gelbėkit vaikus” ir bendrovei „Circle K Lietuva”.

Zarasai naujam dienos centrui pasirinkti neatsitiktinai. Apie 250 – net dešimtadalis rajono vaikų – auga socialinės rizikos šeimose. Tai – vienas didžiausių rodiklių Lietuvoje. Šiuo metu rajone veikiantys du vaikų dienos centrai gali priimti tik 50 vaikų, visi kiti laiką leidžia nesaugioje jiems aplinkoje. Antazavės vaikų globos namuose šiuo metu gyvena 47 vaikai, dar 46 vaikai globojami šeimose. Savivaldybė nėra parengusi globos namų pertvarkymo plano, rajone įkurta viena šeimyna, tačiau visiškai nėra budinčių profesionalių globėjų, trūksta socialinių paslaugų.
Siekiant, kad kuo mažiau šių vaikų pakliūtų į globos įstaigas, kad būtų užtikrintas jų saugumas, kampanijos „Už saugią Lietuvą”, NVO ir verslo pastangomis Zarasuose duris atvėręs vaikų dienos centras galės pasirūpinti per 20 sunkiau gyvenančių ir socialinės rizikos šeimose augančių vaikų. Centre sukurtos 2 darbo vietos. Dienos centras taps vaikams saugiu prieglobsčiu, o kompleksinė pagalba bus teikiama visiems šeimos nariams. Kartu su dienos centru į rajoną įžengia ir pirmoji nacionalinio lygmens nevyriausybinė organizacija.
Aktyvi globėjų ir įtėvių paieška, socialinių paslaugų plėtra turėtų tapti alternatyva vaikų globos namams. Tai – tiesioginė savivaldybių funkcija. Būtent jos, siekdamos užtikrinti vaikų saugumą, privalo paslaugas organizuoti taip, kad būtų parengta daugiau globėjų, įsteigta dienos centrų, krizių centrų motinoms, tėvams ir jų vaikams.
Pasak Prezidentės, kiekvienam vaikui geriausia augti šeimoje. Tačiau, kai šeima negeba tinkamai juo pasirūpinti, neretai vienintele išeitimi vis dar tampa globos institucija. Mūsų pareiga padaryti viską, kad vaikai augtų saugioje šeimos aplinkoje.
Šalies vadovė pabrėžė, kad tokiose savivaldybėse, kaip Zarasų, socialinių paslaugų poreikis yra ypač didelis. Todėl labai svarbu, kad naujajame dienos centre vaikai sulauks papildomo rūpesčio ir dėmesio, o kompleksinės paslaugos turi būti prieinamos kiekvienai su socialinėmis problemomis susiduriančiai šeimai.
Šiuo metu Lietuvoje yra apie 250 vaikų dienos centrų. Trūksta dar 500, kad juos galėtų lankyti ir pagalbą gauti kiekvienas socialinėje rizikoje atsidūręs vaikas. Ekspertų teigimu, vaikų dienos centrai – viena pirmųjų prevencijos priemonių, kad vaikas nepakliūtų į globos institucijas.

Prezidentūros inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas