Pradedamos istorinės Vorutos pilies Anykščiuose statybos

Atsižvelgiant į istorinius šaltinius apie XIII–XIV a. Lietuvoje stovėjusias medines pilis ir Šeimyniškėlių piliakalnio archeologinių tyrinėjimų rezultatus, daugelį metų trukusios pastangos iš užmarštyje paskandintos praeities prikelti protėvių gyvenimą ant Šeimyniškėlių piliakalnio šiandien tapo realybe. Rugsėjo 27 dieną į istorinę Šeimyniškėlių piliakalnio žemę bus įkasama Vorutos pilies statybų pradžios sija.

„Simboliška, kad Vorutos pilies statybas pradedame minėdami ir Pasaulinę turizmo dieną. Jau kuris laikas Anykščių miestas garsėja savo lankytinų vietų patrauklumu ir gausa, kasmet augančiu turistų skaičiumi, todėl viliuosi, kad medinė Vorutos pilis ant Šeimyniškėlių piliakalnio taps įspūdingu Anykščių kraštą ir išskirtinai jo istoriją garsinančiu objektu, galėsiančiu sudominti tiek pačius anykštėnus, tiek ir mūsų miesto svečius,” – sakė Anykščių rajono savivaldybės meras Kęstutis Tubis.
Jo teigimu, medinės pilies statybų projektas – jau seniai Anykščių krašto žmonių gvildenta idėja. Pirmoji deklaracija statyti medinę pilį ant Šeimyniškėlių piliakalnio Anykščių rajono savivaldybės, Kultūros ir Aplinkos ministerijų, Valstybinės paminklosaugos komisijos, Archeologijos draugijos ir Pasaulio anykštėnų bendrijos atstovų buvo pasirašyta dar 1999 metais. Deklaracijoje viltasi, kad medinė pilis galėtų tapti gyvuoju muziejumi, kur būtų galima ne tik stebėti, bet ir išbandyti senuosius amatus, karybos techniką. 2004 m., dalyvaujant Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui, Anykščių rajono savivaldybės tarybos ir Pasaulio Anykštėnų bendrijos tarybos narių buvo pasirašyta antroji deklaracija, įprasminusi ir Anykščių rajono strateginiame plane numatytą tikslą pastatyti medinę pilį.
Tikimasi, kad autentiškoje aplinkoje stovėsianti Vorutos pilis ilgus amžius išliks gyvosios Lietuvos istorijos pažinimo mokykla, patriotizmą ugdančiu ir krašto istorinę atmintį puoselėjančiu turizmo objektu.

Reklama: ramirent.lt

Anykščių r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas