Anykščiuose netrukus prasidės medinės Vorutos pilies statybos

Praėjusią savaitę Anykščių rajono savivaldybėje buvo pasirašyta sutartis su medinės Vorutos pilies statybų rangovais. Viešojo pirkimo konkursą laimėjo UAB „Povilo Gurklio firma”, kurios specialistai turi 18 metų statybų, rekonstrukcijos ir restauravimo darbų patirtį. Iš viso paraiškas dalyvauti viešojo pirkimo konkurse pateikė 6 dalyviai.

„Medinės Vorutos pilies ant Šeimyniškėlių piliakalnio statybų projektas netipinis, reikalaujantis kokybiško ir kruopštaus darbo, puikaus statybų rangovo pasiruošimo. Džiaugiamės, kad konkursą laimėjusios įmonės specialistai turi ir kultūros paveldo objektų rekonstrukcijos ir restauravimo srities patirtį. Ji medinę pilį leis statyti dermėje su archeologiniu paveldu ir unikaliu kraštovaizdžiu”, – sakė Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis.
Tikimasi, kad iki 2017 m. bus baigtas pirmasis Vorutos pilies ant Šeimyniškėlių piliakalnio statybų etapas. Šiam etapui iš 2016 m. Anykščių rajono savivaldybės biudžeto skirta 160 tūkst. Eur. Rengiant pilies statybų planus buvo atsižvelgta ir į galimybę pasinaudoti Europos Sąjungos fondais. Anykščių rajono savivaldybės meras K. Tubis ir kiti Savivaldybės administracijos atstovai dar Praėjusiais metais lankėsi Agluonoje (Latvija), kur kartu su Agluonos savivaldybės specialistais aptarė medinio apžvalgos bokšto vaizdingoje piliavietėje statybų planus. Pasak istorinių šaltinių, šioje piliavietėje stovėjusioje pilyje augo būsimoji karalienė Morta ir, anot istorinių legendų, buvo nužudytas karalius Mindaugas su sūnumis. Bendradarbiauti ieškant finansavimo tikimasi ir su Smurgainių (Baltarusija) miestu, įsikūrusiu šalia Krėvos piliavietės.
Medinės pilies statybų projektas – jau daugiau nei dešimtmetį anykštėnų puoselėta idėja. Dar 2004 m. liepos 23 d. Anykščių rajono savivaldybės taryba ir Pasaulio anykštėnų bendrijos taryba, dalyvaujant Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui, atsižvelgiant į istorinius šaltinius apie XIII–XIV a. Lietuvoje stovėjusias medines pilis, Šeimyniškėlių piliakalnio archeologinius tyrinėjimų rezultatus bei Anykščių rajono strateginiame plėtros plane numatytą tikslą pastatyti medinę pilį, pasirašė deklaraciją.
Medinės Vorutos pilies ant Šeimyniškėlių piliakalnio statybos bus pradėtos po archeologinių tyrimų, kuriuos statybų rangovo partneriai turėtų pradėti jau visai netrukus.

Anykščių r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas