Žiūrovams nuobodžiauti nebus kada

Tradicinės žirgų lenktynės „Sartai 2015″, nepažeidžiant ilgamečių tradicijų, ir šiemet vyks pirmąjį antrojo mėnesio šeštadienį – vasario septintąją dieną. Nors visus pasirengimo darbus šiam didžiule trauka garsėjančiam renginiui koordinuoja specialiai suburtas organizacinis komitetas, tačiau bene didžiausias veiklos krūvis tenka varžybų šeimininkams.

„Žirgų lenktynės Dusetose rengiamos jau daugiau nei du šimtmečiai, o organizuotai jos vyksta nuo 1905 metų, – sako Zarasų rajono savivaldybės meras Arvydas Steponavičius. – Ilgametė patirtis ir šventės organizatorių entuziazmas leidžia patikinti, jog mums tekusius pasirengimo didžiajai žiemos sporto šventei darbus atliksime laiku ir kokybiškai, o kiekvieną atvykusį į tradicinį, mūsų kraštą garsinantį renginį pasitiksime kaip ilgai lauktą ir brangų svečią”.

Pasak organizatorių, kasmet bene daugiausia rūpesčių kelia ledo tako, kuriuo vasario 7-ąją, skries eikliausieji ne tik Lietuvoje auginami ristūnai, parengimas. Organizatorius itin palankiai nuteikė prieš naujuosius spustelėjęs šaltukas, tvirtais savo gniaužtais surakinęs žemę. Nors šaltį dabar pakeitė atlydys, tačiau nuo sausio vidurio jau prognozuojama tikra žiema bus palanki atlikti šiuos darbus, todėl didesnių rūpesčių neturėtų iškilti.

„Tradicinės žirgų lenktynės ledo taku Sartų pakrantėje, jau trečias šimtmetis sutampančios su pagrindiniais Grabnyčių atlaidais Dusetose, mums didžiausia visų metų šventė, didesnių neturime, –patikino varžybų šeimininkas, Dusetų seniūnas Saulius Kėblys. – Todėl, kaip ir anksčiau, padarysime viską, kad kiekvieną, atvykusį į renginį, palydėtume ne tik su krūva šventę primenančių suvenyrų, bet ir puikios nuotaikos, pasiryžusį ir kitais metais nepamiršti šio Aukštaitijos kampelio.”

Pasak S. Kėblio, ir šiemet nebus ribojama vieta prekybininkams, nacionalinio kultūros paveldo puoselėtojams, kuriems vietų įsikurti žadama suteikti tiek, kiek bus sulaukta paraiškų. Na, o geriausios pozicijos, kaip jau įprasta, bus skirtos anksčiausiai pateikusiems paraiškas.

Dusetiškiai, garsėjantys svetingumu ir atida kiekvienam svečiui, ir šiemet atvykusius dar gerokai prieš prasidedant lenktynėms kvies į margaspalvius „kermošius”, muges, kur čirškinamų patiekalų kvapai iš tolo kutena uoslę ir vilioja negrįžti iš renginio be tradicinių lauktuvių – kvapnios dešros rinkės, kaimiškos duonos kepalo ar aukštaitiško sūrio, riestainių ir kitokių skanėstų.

Lenktynių dalyviams ir žiūrovams svetingai atverti duris pasirengę visų rajone esančių bemaž pusšimčio kaimo turizmo sodybų šeimininkai. Nors tokių renginių dienomis jos itin paklausios, tačiau zarasiškiai nežada kelti nuomos kainų. Vienintelė problema – rezervuoti vietas iš anksto, nes kaip rodo praktika, likus savaitei iki lenktynių belstis į jų duris jau būna vėloka.

„Žirgų lenktynės Dusetose – tai ne tik didžiulė šventė žirgų ir žirginio sporto gerbėjams. Tai kartu ir tradicinis giminių ir pažįstamų susibūrimas, tikra atgaiva akiai, – tikina Dusetų meras S. Kėblys. – Kai išdalysime apdovanojimus lenktynių nugalėtojams bei prizininkams, visus šventės dalyvius pakviesime į tradicine vakarinio susibūrimo vieta tapusį Kultūros centrą – Dusetų dailės galeriją, kuri kainavo 9 milijonus litų ir tapo kultūrinės traukos centru bei tikru mažo miestelio pasididžiavimu.”
Čia įvyks ne tik šventę vainikuosiantis grandiozinis koncertas, bet ir bus atidaryta tradicinė, jau devintoji meninės fotografijos teminė paroda „Žirgai fotografijoje”, kurioje dalyvauti dusetiškiai pakvietė žymiausius Baltijos šalių ir Lenkijos meninės fotografijos meistrus.

„Visus Bonus” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas