Švenčionių rajone dviem šernams nustatytas afrikinis kiaulių maras

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Pabradės ir Švenčionių seniūnijose 9 ir 1 km atstumu nuo Baltarusijos sienos (Švenčionių r.) dviem sumedžiotiems šernams nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM). Įskaitant šiuos du atvejus, Lietuvoje šiais metais laukinėje faunoje nustatyti 6 AKM protrūkiai.

AKM nustatyti buvo ištirti laukinių gyvūnų mėginiai Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, kuris patvirtino šią ypač pavojingą užkrečiamąją ligą. Kadangi naujasis AKM atvejis užfiksuotas VMVT nustatytoje užkrėstoje teritorijoje, papildomų ribojimo zonų ir stebėsenos priemonių šiame regione įvesti nėra būtinybės.
Apie užfiksuotus naujus AKM viruso atvejus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių ir kaimyninių šalių atsakingas veterinarijos institucijas.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena medžiotojams ir gyventojams, kad radus nugaišusius laukinius gyvūnus, privaloma nedelsiant pranešti teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms. Rasti gyvūnai neturi būti judinami, kol jų neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų. Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą ar radę nugaišusį gyvūną, raginami imtis visų priemonių, kurios būtinos nustačius šią ligą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas