Ignaliniškiai renka geriausią Metų ūkį

Lietuvos ūkininkų sąjunga, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba ir Ignalinos rajono savivaldybė kasmet organizuoja geriausių ūkininkų konkursą. Konkurso „Metų ūkis” nugalėtojai paprastai pagerbiami besidžiaugiant derliumi rudens gėrybių mugėje. Rugsėjo 12 dieną vertinimo komisija aplankė tris ūkius, kurių šeimininkai yra ūkininkų sąjungos nariai ir šiemet pretenduoja tapti rajono Metų ūkininkais. Konkurso vertinimo komisijos pirmininkė Marijona Lukoševičienė sakė, kad šiais metais labai norėjosi surasti mūsų kaimo perliukus, nuoširdžius paprastus žmones, kurie ramiai dirba, stengiasi ne tik dėl savęs, bet ir dėl bendruomenės. Šiuo metu rajone yra 73 stambūs (daugiau nei 100 ha), ūkiai, smulkesnių – apie 2700.

I. ir A. Cicėnai

Konkurso komisijos nariai pirmiausia aplankė Naujojo Daugėliškio seniūnijoje, Mikalavo kaime, ūkininkaujantys Inga ir Algirdas Cicėnai. Algirdas ūkininko duoną valgo nuo 1991 metų, kai tik tėvai atsiėmė žemę. Tėvui mirus ūkininkavo kartu su mama, o savarankiškai tvarkytis pradėjo nuo 2006 metų. Vedė, nusipirko kaimynų sodybą, renovavo namą, ėmė plėsti ūkį. Dabar jauno ūkininko valdose daugiau nei 300 ha, pagrindinė veikla – javų auginimas. Sėkmingai ūkininkauja ir jo brolis dvynys Stasys. Jie abu dideli seniūnijos pagalbininkai, kai reikia žiemą kelius valyti, nereikalingus medžius išpjauti ar kitą kokį darbą atlikti. Algirdas dar prisipažino esąs aistringas medžiotojas. Žiemą, kai ūkyje darbo mažiau, šiai veiklai jis atsiduoda visa širdimi.
Algirdas kartu su žmona Inga augina vienturtį sūnelį Jokūbą. Šešiametis tėvų džiaugsmas, kaip pasakojo mama, tik grįžęs iš darželio bėga į kiemą, kur randa pačių geriausių žaislų: traktorių, kombainų ir kitokios technikos, kuri tiesiog traukia mažąjį ūkininką. Nors technikos tikrai daug ir įvairios (įspūdingiausiai atrodo naujas modernus kombainas), Algirdas juokauja, kad jos dar mažoka. „Iki pilnos laimės dar reikia vieno traktoriaus ir krautuvo”, – teigė jis.. Kieme kyla didžiulio garažo sienos, kad būtų kur visą techniką tvarkingai sustatyti, vyras dar pasakoja apie planus įsirengti džiovyklą.
Inga apgailestauja, kad dėl kiaulių maro teko išpjauti visas kiaules, nors jos ir augintos laikantis visų reikalavimų. Dabar turi dvi karves, telyčią, veršį.

Z. ir A. Rekečiai

Toliau kelias vedė į Gilūtas. Čia komisijos jau laukė ir kieme pasitiko Zita ir Alvydas Rakečiai. Linksmi, malonūs žmonės pirmiausia aprodė savo sodybą, tvartus ir kluonus. Sunku ūkininkams sutilpti 23 arų sklypelyje, taigi vietos tenka prašytis ir pas kaimynus. Gyvena ankštokai, bet draugiškai.
Rakečiai ūkininkauja nuo 2004 metų. Jų ūkis mišrus, turi 85 ha žemės (30 ha savos, kitą nuomoja), taip pat laiko 11 karvių. Ūkininkai apgailestauja, kad su pieno pardavimu vis liūdniau ir liūdniau darosi. Kaip sakė Zita, liepos mėnesį už pieno litrą ūkininkai gaudavo vos 43 ct, o dabar išvis nežinia, kiek mokės. Karves ūkininkė melžia rankomis.
Alvydas gimė ir augo Gilūtose, Zita kilusi iš Adutiškio. Rakečių šeimoje – 4 sūnūs (Andrius, Robertas, Laurynas ir Rimvydas), du jau studijuoja, du dar mokiniai, tačiau visi padeda nudirbti ūkio darbus. Tėtis tikisi, kad bent vienas tikrai sugrįš į ūkį. Alvydas – bendruomenės pirmininkas, Zita – seniūnaitė.

V. ir D. Jelinskai

Komisija atvyko į Kazitiškį, pas Drąsutį ir Vandą Jelinskus. Gražus namas, puikiai sutvarkyta aplinka, išpuoselėti gėlynai, jaunas, gerai prižiūrėtas sodas, daržas – visa tai rodo, kad čia gyvena darbštūs žmonės. Drąsutis svečius pasitinka kieme ir iškart pasiūlo paragauti avietyne raudonuojančių uogų. Vanda parodo gėlynus, pasidžiaugia juos puošiančiais įdomiais medžio drožiniais, kuriuos padarė auksinių rankų meistras Eduardas Velička, o paskui vedasi į šiltnamį. Čia pilna pomidorų, paprikų. Tikrai geras derlius. „Mes visada turėjom ūkelį, anksčiau gyvenom pas vyro tėvus Sabališkės kaime, paskui persikėlėm į Kazitiškį…”, – pasakoja moteris.
Jelinskai rimčiau ūkininkauti pradėjo prieš 15 metų, dabar jie turi 18 nuosavos ir 40 nuomojamos žemės, laiko šešias karves. Ūkininkai džiaugiasi, kad dirbantis kaimo žmogus gali gerinti savo buitį, naudotis Europos Sąjungos parama.
Besisvečiuojant šiuose ūkiuose buvo ne tik apžiūrėtos sodybos, turima technika, bet ir užpildytos specialios konkurso anketos. Kiekvienas punktas bus įvertintas nurodyta balų suma, tuomet ir paaiškės, kam skirta pirmoji, antroji ir trečioji vietos.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas