Dviejų rašytojų pokalbis apie kūrybą ir gyvenimą provincijoje

Ignalinos viešojoje bibliotekoje svečiavosi vilkaviškietė rašytoja Daina Opolskaitė. Naujausią, net 15 metų augintą ir brandintą, novelių knygą „Dienų piramidės“ pristačiusią kūrėją kalbino jos vyresnioji kolegė, Ignalinoje gyvenanti rašytoja Gintarė Adomaitytė. Pokalbyje vertėsi gyvenimo ir kūrybos puslapiai, skleidėsi savęs ieškojimo, požiūrio į šiuolaikinę literatūrą, jos poveikį skaitytojui prasmės.

Gražia savo gimtojo krašto tarme kalbanti Daina Opolskaitė šiuo metu dirba Pilviškių „Santakos” gimnazijoje lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja. Taip jau susiklostė, kad Vilniuje, tuometiniame pedagoginiame universitete, baigusi lituanistikos studijas jauna moteris sugrįžo į Vilkaviškį. Čia sukūrė šeimą, susilaukė dukters. Daug skaitė ir rašė vis ieškodama savo balso ir savo manieros, bandydama išgryninti kūrybos stilių. Pirmosios D. Opolskaitės novelės publikuotos 1998 ir 1999 m. „Metų” žurnale. Novelės ir esė spausdintos „Šiaurės Atėnuose”. „Literatūroje ir mene”, „Nemune”.

Rašytoja pasakojo nuo vaikystės jautusi, kad gyvenimas duotas ne šiaip, kad ji nori nuveikti kažką reikšmingo. Pradžia radosi iš dalyvavimo Jaunųjų filologų konkursuose. Malonus buvo patirtas jos teksto pastebėjimo, įvertinimo jausmas. Šiuose konkursuose dalyvavo ir kaip mokinė, ir kaip mokytoja, o dabar – kaip vertinimo komisijos narė.
„Tu kantriai ėjai savo keliu, niekam nepataikaudama, neieškodama savireklamos…Ir tai, kad gyveni ten, kur gimei, yra tavo stiprioji vieta. Ir tokių rašytoja dabar vis daugėja…”, – pastebėjo Gintarė Adomaitytė, pati prieš keletą metų atradusi Ignaliną ir čia kartu su vyru Mariumi skleidžianti „Meno bangų” šviesą. Ji sakė mintyse jau mezganti naujų projektų vizijas, kuriose mato ir Dainą Opolskaitę.
Nors knyga „Dienų piramidės” skirta suaugusiems, Daina Opolskaitė galbūt geriau žinoma knygų paaugliams autorė. Jos romanas „Ir vienąkart, Riči” sulaukė dar neregėto populiarumo ir įvertinimo: 2016 m. tapo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoju, 2017 m. pelnė Vaikų literatūros premiją, o 2018 m. išrinktas Metų knyga paaugliams. Daina Opolskaitė apdovanota Antano Vaičiulaičio premija.
Kaip sakė autorė, rašyti paaugliams buvo tikrai įdomu. Tai labai siejosi su jos darbu mokykloje. Buvo malonu matyti, kad knygos mėgstamos, skaitomos. Ji dar tikrai norėtų sugrįžti prie šios litaratūros, nes jos labai trūksta. „Gera knyga man yra ta, kuri mane veikia, kuri pagauna ir nepaleidžia… Už savo rašomo teksto visada matau žmogų, kuriam pasakoju, todėl stengiuosi, kad jam tas tekstas patiktų. Taip sukuriama energija, kuria tarsi prisotinamas tekstas…Rašydama noveles labai pavargstu, o baigusi išgyvenu savotišką katarsį nuo to suvokimo, kad esu kuriamo pasaulio valdytoja…”, – pasakojo rašytoja.
13 novelių jungiančios knygos „Dienų piramidės” pavadinimas tarsi sufleruoja rinkinio leitmotyvą – laiko tematiką. D. Opolskaitė žvelgia į asmeninį laiko išgyvenimą, į jo visumą ir tarsi taškus jungia personažus į liniją, per kurią išryškėja patirčių universalumas. Tai ir gyvenimo nuovargis sudėtingame pasaulyje, ir vidinės darnos, ramybės paieškos, pagalbos, globos ir laimės blyksniai…
Rašytoja skaitė ištrauką iš novelės „Kam ta skola”, atsakė į renginio dalyvių klausimus, dalijosi savo įspūdžiais ir nuomonėmis apie šių metų geriausių knygų penketuką, kuriame puikuojasi ir jos knyga. Kiti penketuko autoriai ir knygos: Marijus Gailius „Oro”, Virginija Kulvinskaitė „Kai aš buvau malalietka”, Vidas Morkūnas „Pakeleivingų stotys”, Jurga Tumasonytė „Undinės”. Kiekviena jų buvo trumpai aptarta. Renginio pabaigoje viešniai ir ją kalbinusiai rašytojai įteiktos bibliotekos dovanos, dėkota už šiltą ir įdomų pokalbį.

Uppsatser https://uppsats.eu/

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas