Anykščiuose lankytojus traukia stebuklingos kalėdaičių kepimo dirbtuvės

Kiekvieną Advento dieną Anykščių senamiestyje, rašytojos Bronės Buivydaitės memorialiniame name muziejuje, smalsuoliams atskleidžiamas vienas Kalėdų stebuklas – čia kepami kalėdaičiai. Populiariausią šventinę A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus pažintinę programą per savaitę jau pamatė kone du šimtai šio muziejaus svečių.

„Dar nebuvo nė vieno programos dalyvio, kuris būtų prisipažinęs, jog niekada nematė kalėdaičio ir nežino, kas tai yra. Tačiau taip pat nesulaukiau nė vieno, kuris būtų pats kada nors kepęs kalėdaitį ar bent matęs, kaip tai vyksta”, – įspūdžiais dalijosi šios pažintinės programos vedėja B. Buivydaitės muziejaus muziejininkė Rita Jurkėnienė.

Šiomis dienomis ji dažniau pasakoja ne apie rašytoją ir jos kūrybą, o apie Kalėdų tradicijas ir apie kalėdaitį kaip ypatingą šių švenčių stebuklą. Pažintinės programos lankytojai – ir miesto bei rajono miestelių mokyklų jaunesniųjų klasių mokinių grupės, ir anykštėnų bendruomenės, kaip ypatingą bendrystės malonumą pasirenkančios iškylą pamatyti kalėdaičio gimimą. Tik Advento dienomis rengiama programa „Baltas Kalėdų stebuklas: kaip kepamas kalėdaitis” skirta tiek mažiesiems, tiek ir suaugusiems – tą patį procesą kiekvienas pajunta ir supranta, turėdamas asmeninių patirčių ir prisiminimų.
Pasak R. Jurkėnienės, programos dalyvius visuomet nustebina senovinis kepimo aparatas, kurį muziejui paskolino Anykščių parapijos vargonininkas Rimvydas Griauzdė. Suaugusiesiems įdomu, kodėl jo karštos plokštės vaškuojamos, o ne riebalais tepamos, o vaikai skaičiuoja pirmuosius lakštus, kurie netinka maistui, kol tas vaškas dar neišsivalęs.
Ar galima muziejuje išsikepti kalėdaitį savo Kūčių stalui? Šį klausimą kaskart išgirdusi muziejininkė priminė, kad B. Buivydaitės namuose šį rudenį įrengtoje ir atvertoje svetainėje „Stebuklingoji radasta” rengiama tik kalėdaičio kepimo demonstravimo programa – čia ne kalėdaičių kepimo dirbtuvės.
Valandos, praleistos stebint pirminį procesą, per maža, kad kalėdaitis būtų paruoštas Kūčių stalui. Jis dar turės sudrėkti, tuomet bus karpomas, vėl džiovinamas, paskui iškilmių metu bažnyčioje pašventinamas – ir tik tuomet baltas ir puošnus kepinys taps tikru kalėdaičiu.
Po Kalėdų rašytojos B. Buivydaitės namų svetainėje „Stebuklingoji radasta” kepamų kalėdaičių garus pakeis žiemos kvapai – čia bus rengiama pažintinė programa su distiliavimo aparatu, ruošiant kvapnųjį vandenį iš žiemos žaliavų.

A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas