Nepaprastas paprastos moters gyvenimas

Lapkričio 1-ą 90 metų sulaukė Vidiškių seniūnijos Kaneišių kaimo (Ignalinos r.) gyventoja Konstancija Ribokienė. Lapkričio 4 dieną jubiliatę pasveikino Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Manfredas Žymantas, Vidiškių seniūnijos seniūnas Alfredas Aškelėnas, bendruomenės nariai, senolei linkėję stiprios sveikatos, gražių dienų ir sulaukti 100 metų.

Močiutė pasakojo, kad jubiliejų linksmai atšventė Ignalinoje. Restorane susirinko patys artimiausi žmonės, o jų daugiau nei dvi dešimtys: trys sūnūs, dukra, penki anūkai, septyni proanūkiai. Jubiliatė ir muzikantus pasikvietė, ir pati savo šventėje pašoko.
K. Ribokienės gyvenimas nelepino, daug išbandymų patyrė, sunkiai dirbo, bet gal tai, kaip pati sako, ir padėjo ilgą amžių nugyventi. Matyt, dar ir jos geras būdas prisidėjo: niekada nemėgo ir nemėgsta skųstis, geriau jau pajuokauja… Ji kilusi iš Ukmergės rajono, Taujūnų miestelio. Jos tėvai buvę stambūs ūkininkai, šeimoje augo 10 vaikų. 1946 metais tėvus ir keturis jaunesnius vaikus išvežė į Sibirą. Ji tuo metu mokėsi Ukmergėje. Išmokusi vairuoti traktorių pradėjo dirbti ir vos 16-os metų sulaukusi, visai nemokėdama rusų kalbos, sumanė išvažiuoti pas tėvus į Irkutską. Iki Maskvos pati nusigavo, o ten jai pagelbėjo lietuviai kareiviai. Nuvažiavo, tėvus susirado.
Tėvai ir Sibire sugebėjo prasigyventi, į Taujūnus grįžo 1958 metais, o Konstancija – metais anksčiau, jau į vyro tėviškę, kur ir dabar tebegyvena. Vyrą susirado ir ištekėjo dirbdama Kazachstane statybose. Vidiškėse ją visi ir vadindavo „kazachstanskaja”. Tarybiniais laikais dirbo pieninės vedėja, kolūkio sandėlininke bei kelis metus ligoninėje. Tvarte nuo šieno kaugės nukritusi susižalojo stuburą, teko aštuonias savaites ant lentų gulėti, vėliau kojos lūžį patyrė. Kita koja visai neseniai, prieš kelerius metus, virtuvėje besisukinėjant paslydus lūžo. Moteris dėkoja Dievui, kad dar protas geras, akys mato ir ausys girdi, tik kojas skauda, bet pasiremdama lazdute savo kiemelį apeina. Pasidžiaugė, kad tiesiai į kiemą parduotuvė atvažiuoja. Visko, ko reikia, pati nusiperka.
Moteris labai myli gėles, visi kambariai jų pilni, o vasarą gėlynai pasidabina įvairiausiomis spalvomis. Kol visus augalėlius apeina, palieja, kol visais pasigroži… Būna kad ir liūdesys užeina. O jį praskaidrina per dieną neišjungiamas radijas ir geriausi draugai kalytė ir katinėlis. „Visi trys einam laikraščio pasiimti, visi trys lauke ant suolelio pasėdim. Kai liūdna pasidaro, pagiedu ar papoteriauju…”, – pasakojo ji. Konstanciją dažnai aplanko Vidiškėse gyvenanti dukra Stasė, jai daug padeda seniūnaitė S. Dinevičienė. „Man viskas gerai, visi žmonės myli, gerbia. Ir aš juos myliu…”, – šypsojosi 90-metė. Ji neatstumia ir tų, kurie „pachmielui kapeikėlių paprašo”, bet užtai paskui pagalbos sulaukia. Ir kiemą jai nušienauja, ir vandens, malkų prineša. Moteris sakė, kad ir seniūnai visi jai buvę labai geri. Ir naujuoju pasidžiaugė: „Šitas bus dar geresnis…”.
Džiaugėsi Konstancija visais svečiais, kartu su dukra Stase juos vaišino, apie savo gyvenimą pasakojo, vis pajuokaudama, o paprašyta – ir smagią humoristinę dainą užtraukė.
Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas