Buvusi Visagino savivaldybės merė išgirdo nuosprendį

Ketvirtadienį Panevėžio apygardos teisme paskelbtas nuosprendis buvusiai Visagino savivaldybės merei Daliai Štraupaitei, buvusiam vienos bendrovės technikos direktoriui G. V. bei kitos bendrovės tuomečiam direktoriui I. K. Pripažintai kalta dėl piktnaudžiavimo tarnyba, prekybos poveikiu bei dokumentų klastojimo buvusiai merei skirta 15 tūkst. eurų bauda, 12 tūkst. eurų vertės turto konfiskacija ir trys metai laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams.

Be minėtų bausmių, D. Štraupaitė taip pat atimta teisė trejus metus būti paskirtai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų skiriamas pareigas. Kaltinimas dėl dar vienos jai inkriminuotos veikos – teismo įpareigojimo nevykdymo, buvo panaikintas, nes suėjo senaties terminas.

Vienos bendrovės vadovaujantis darbuotojas G. V. pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu, jam skirta 3 tūkst. 765 Eur bauda. Trečiąjį teisiamąjį I. K. teismas išteisino konstatavęs, kad byloje nebuvo surinkta pakankamai neabejotinų jo kaltės įrodymų.
Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai.
Tyrimo metu buvo nustatyta, kad tuometė Visagino savivaldybės merė paėmė kyšius iš kelių verslininkų už tai, kad jų vadovaujamos įmonės būtų kviečiamos dalyvauti savivaldybės rengiamuose viešuosiuose pirkimuose, taip pat už gerų santykių palaikymą.
Ikiteisminio tyrimo metu taip pat surinkta įrodymų, kad D. Štraupaitės nurodymu kai kurie savivaldybės darbuotojai darbo valandomis atliko įvairius darbus tuometės merės ir jai artimų asmenų namuose. Įrodyta ir tai, kad ji savo pačios ir artimųjų asmeniniais tikslais naudojosi savivaldybei priklausančiu transportu. Darant šiuos nusikaltimus buvo klastojami Visagino savivaldybės oficialūs dokumentai – darbo apskaitos žiniaraščiai, kelionės lapai.
Kaip rašoma Panevėžio apygardos teismo pranešime, „skirdamas bausmes kaltinamiesiems, teismas atsižvelgė į tai, kad baudžiamasis procesas truko ilgiau nei penkerius metus, iš jų trejus metus byla buvo nagrinėjama teisme. Tačiau įvertinta ir tai, kad pati D. Štraupaitė vilkino bylą – nedavė parodymų ikiteisminio tyrimo metu, apklausos nebuvo baigiamos dėl jos pačios ar jos motinos sveikatos problemų, ji atsisakydavo priimti šaukimus, neatvykdavo į apklausas. Iš 48 teismo posėdžių net 16 posėdžių neįvyko arba iš dalies neįvyko dėl buvusios merės ligos, sveikatos būklės ar kitokių su ja susijusių priežasčių. Pertraukos buvo daromos ir dėl kitų kaltinamųjų ar jų gynėjų ligų,” – sakė bylą išnagrinėjęs teisėjas Valdas Meidus.
Panevėžio apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Generalinės prokuratūros ir laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas