Dovana Ignalinos kraštui – vertinga knyga

Spalio 17 dieną Ignalinos krašto muziejuje pristatyta istorinė knyga apie Ignalinos kraštą ir jo vietovardžius „Ignalinos kraštas. Vietovių istorinė – statistinė apžvalga amžių tėkmėje“.  Tai įspūdingas 800 puslapių leidinys, bene 20-ties metų kruopštaus darbo rezultatas, prasminga dovana Ignalinai ir visiems kraštiečiams. Knygoje atsiskleidžia ir visos Lietuvos praeitis. Medžiagą leidiniui parengė istorikas mėgėjas Romutis Matkevičius, kuris daugiau kaip 20 metų dirba, tyrinėja savo gimtojo krašto istoriją ir skelbia ją atskirais straipsniais spaudoje.

Tai knyga apie Ignalinos rajono esamas ir išnykusias gyvenamąsias vietoves: miestus, miestelius, kaimus, viensėdžius ir vienkiemius. Iš viso aprašyti 1 139 vietovardžiai. Leidinys iliustruotas istoriniais dokumentais, Ignalinos krašto fotografijomis, atskleidžiančiomis Ignalinos ir svarbiausių ir svarbiausių gyvenviečių (Ceikinių, Didžiasalio, Dūkšto, Kazitiškio, Linkmenų, Mielagėnų, Daugėliškio, Rimšės, Tverečiaus, Vidiškių) istoriją.
Knygos pristatymo metu buvo paskelbtas gražiausias Ignalinos rajono vietovardis, kurį išrinko žmonės balsavę internetu. Kaip sakė muziejaus direktorė Renata Veličkienė, daugiausia balsų surinko Rojaus kaimo pavadinimas. Toliau išsirikiavo kiti žmonėms gražūs ir brangūs vietovardžiai Didžiasalis, Mielagėnai, Linkmenys, Žydeliai, Lakštingala. Rojus, kaip žinia, yra garsus ten esančiu pomologo Adomo Hrebnickio memorialiniu muziejumi.
„Knyga – tai pats tikriausias ir nenykstantis paminklas, apimantis ne tik istorinius faktus, bet ir žmonių prisiminimus…”, – sakė autorius Romutis Matkevičius, apgailestavęs, kad taip gražiai pavadinti senieji kaimai su savo etnine kultūra nyksta. Jis kalbėjo apie istorijos vertę ir jos žinojimo svarbą žmogui ir tautai. Ignalinos krašte, kaip minėta, persipina daugelio tautų atstovų likimai, o gyvenimas čia visada buvęs tarsi ant neramaus tako… Autorius dėkojo už knygos išleidimą, džiaugėsi, kad jo darbas buvo įvertintas ir suprastas.
Kaip sakė knygą išleidusios leidyklos „Diemedis” vadovas Domas Kaukėnas, suredaguoti ir parengti ją spaudai užtrukę pusmetį. Romutį Matkevičių jis vadino didžiavyriu, prikėlusiu iš užmaršties visus krašto senelius ir prosenelius, ir rašiusiu apie istoriją ne sausai, o nuoširdžiai, vaizdžiai ir labai jautriai.
Autorių sveikino ir nuoširdžiai už jo atliktus darbus dėkojo Ignalinos rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė, knygos išleidimui prieš trejus metus  pritaręs buvęs meras Henrikas Šiaudinis, Ignalinos viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė. Romučiui Matkevičiui buvo įteiktos dovanos, Europos parlamento nario B. Ropės ir Seimo nario Gintauto Kindurio padėkos. Knygos pristatymo renginį dainomis papuošė Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos atlikėjos Birutė Paukštienė, Aldona Čeponienė ir Jurgita Antonovienė.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas