Aplinkkelio teks zarasiškiams laukti ilgai

Zarasų miesto gyventojus nuolatos jaudina aplinkkelio statyba. Žmonės skundžiasi pravažiuojančio sunkiasvorio transporto keliamu triukšmu, teršalų ir vibracijos daromu neigiamu poveikiu čia gyvenančių žmonių sveikatai ir jų gyvenamiesiems būstams.

Aplinkkelio vietos rajone buvo ieškota jau nuo 2002 metų. Po Zarasų rajono savivaldybės kreipimosi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę, Lietuvos Respublikos susisiekimo ministeriją ir į Lietuvos automobilių kelių direkciją prie Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos ši 2006 metais pradėjo rengti Zarasų pietrytinio aplinkkelio 0,00-9,34 km varianto specialųjų planą. Šis planas buvo patvirtintas 2007 m. gruodžio 28 d. Zarasų rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. T-179. Po plano patvirtinimo turėjo būti rengiamas žemės paėmimo visuomenės poreikiams projektas ir aplinkkelio statybos techninis projektas. Statybos darbus buvo planuojama pradėti rengti 2011 metais, tačiau žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūros baigėsi tik 2016 metais. Pagal 2015-2020 m. Lietuvos Respublikos valstybinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programą, aplinkkelio statybos pradžia buvo numatyta 2018 metais, tačiau Lietuvos automobilinių kelių direkcija Zarasų miesto aplinkkelio techninio projekto parengimo viešojo pirkimo procedūrų dar ir dabar nepradėjo.

Rajono gyventojų pasipiktinimą sukėlė Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio kelionių po rajoną metu išsakoma nuomonė, kad Zarasams aplinkkelis nereikalingas. Tuo metu, kai vos ne per du dešimtmečius rajono Savivaldybės administracija, jos specialistai, kitų valstybinių ir savivaldybės institucijų darbuotojai įdėjo daug darbo ir pastangų, biurokratinis požiūris nubraukė visas jų pastangas ir unikalaus grožio Zarasų miestas dar ilgai bus be aplinkkelio.

Svarbiausia Zarasams, jų žmonėms ne tik aplinkkelis. Zarasiškiai yra apgauti, žlugo jų lūkesčiai. Visi Zarasų miesto ir rajono bendruomenės nariai buvo įtraukti į aplinkkelio statybos svarstymą. Visi planavo savo ateitį. Vieni pardavė sodybas gražiose, vaizdingose vietose, nenorėdami gyventi prie būsimo judraus kelio, kiti įsigijo namus miesto senamiestyje, tikėdamiesi čia ateityje sulaukti ramybės. Treti investavo į verslą, tikėdamiesi jo sėkme.

Dėl Zarasų miesto aplinkkelio tiesimo projekto įgyvendinimo vilkinimo rajono Savivaldybė Lietuvos Respublikos Seimui, Lietuvos Respublikos Vyriausybei, Susiekimo ministerijai 2018-2019 metais parašė dešimt raštų. Gavo atsakymus, kurie netenkino rajono gyventojų.

Buvo organizuota akcija ir zarasiškiai pasirašinėjo kreipimąsi į Lietuvos Respublikos Seimą, Lietuvos Respublikos Vyriausybę, Lietuvos Respublikos ministeriją, Lietuvos automobilių kelių direkciją prie Susisiekimo ministerijos. Kreipimąsi pasirašė apie tūkstantis Zarasų miesto gyventojų.

Gyventojų pasirašytas kreipimasis nukeliavo į Vilnių. Rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas gavo atsakymą iš Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos. Jos viceministras Gytis Mažeika atsakė, kad Susisiekimo ministerija, atsižvelgdama į Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo galimybes, informuoja, kad Zarasų miesto aplinkkelio tiesimo projekto įgyvendinimo darbai galėtų prasidėti ne ankščiau kaip 2035 metais. Viceministro atsakyme taip pat rašoma, kad padidinus finansavimą, būtų svarstoma galimybė minėto aplinkkelio tiesimo darbus pradėti anksčiau.

Zarasų r. savivaldybės administracijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas