Dėl gausaus obuolių derliaus Anykščiuose nusidriekė eilės

Sezonui įsibėgėjus Lietuvos sodininkai obuolių derlių suskubo vežti į supirkimo punktus. Beveik 20 vilkikų eilė su lietuviškais obuoliais nusidriekė Anykščiuose, „Anykščių vyno“ gamykloje. Sodininkams, kurie šiuo metu eilės pabaigoje, laukti, kad priduotų obuolius, gali tekti ir parą.

Obuolių supirkimo sezoną pradėjusi rugpjūčio 20 dieną, gamykla jau supirko 8,7 tūkstančius tonų obuolių. Iš viso planuoja supirkti per 20 tūkst. tonų obuolių.

Pasak gamybos vadovo Justino Kanopos, metai ypač derlingi. „Tokį kiekį obuolių per tokį trumpą laiką superkame pirmąkart per dešimtmečius. Sezonui prasidėjus gamykla dirba visu pajėgumu – pamainomis dirbama visą parą. Taip pat prailginome ir supirkimo punkto darbo laiką – žaliavas priimame nuo 6 valandos ryto iki pat 10 valandos vakaro”, – pasakojo „Anykščių vyno” gamybos vadovas J. Kanopa.

Iš obuolių gamykloje gaminamos sultys, sulčių koncentratai, natūralus obuolių vynas ir sidras.

Obuolius į supirkimo punktą pristato tiek didesnių sodų savininkai, tiek pavieniai augintojai. „Pirmenybę teikiame vietiniams – lietuviškiems obuoliams, nes jų kokybė išties aukšta. Lyginant su kitose šalyse vyraujančiais pramoniniais obuolių medelynais, Lietuvoje dar nemažai senųjų obuolių veislių sodų, kurių vaisiai rūgštesni.”

J. Kanopa aiškino, kad rūgštesni obuoliai vertingesni, nes „iš jų pagamintas sulčių koncentratas dėl savo skoninių savybių yra paklausesnis užsienio rinkose, kur tenka varžytis su didžiausiais gamintojais iš Lenkijos ir Kinijos. Koncentratus, kaip sulčių gėrimų pagrindą, parduodame Vokietijos, Austrijos ir kitų šalių gaiviųjų gėrimų gamintojams.

Vietinių augintojų obuoliai geriausiai tinka ir gamykloje ruošiamoms sultims, lietuviškiems natūraliems uogų-vaisių vynams ir sidrams. Sidro gamybai superkamos konkrečių obuolių veislės, tokios kaip „Auksis”, „Pepinas”, „Melis”, „Lodel”, kurios nuo seno auginamos Lietuvoje.

Obuolių supirkimo sezoną gamykla tradiciškai planuoja užbaigti spalio pabaigoje.

Laikraščio „Utenos diena” ir AB „Anykščių vynas” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas